«Українка» готує по-новому
Науковий співробітник Харківського національного аерокосмічного університету Олексій Сабакар зацікавився проблемою довголіття ще тридцять років тому. Тоді у журналі «Здоров'я» він прочитав серію публікацій, автори яких наполегливо радили читачам наповнити свій денний раціон їжею, багатою вітамінами. Які саме корисні речовини містять знайомі усім гарбузи, картопля чи, наприклад, редька, авіаконструктор на той час уже знав. А ось спосіб їхнього приготування без втрати природного багатства залишався таємницею. «Посуд, що існує, не дозволив мені провести точні розрахунки, — розповідає винахідник. — Скажімо, після тушкування капуста втрачає весь вміст вітаміну С, а його людині потрібно щонайменше 100 міліграмів на добу».