У обіймах Морфея

20.04.2006
У обіймах Морфея

Спи на здоров'я! (Фото із сайту www.membrana.ru)

      Сон — цей наймалорухоміший стан, в якому тільки може перебувати людина, — здатний вберегти дітей від зайвих кілограмів незгірш від бігу на свіжому повітрі. Такий досить парадоксальний висновок зробили канадські вчені з Університету Лаваль, які проаналізували дані 422 дітей віком від 5 до 10 років, передають «Медновини». Дослідники під керівництвом Пилипа Шапу визначали масу тіла, зріст і обхват талії у кожного учасника дослідження, а також розпитували батьків про соціально-економічний статус родини, про режим дня та звички їхніх дітлахів.

      Результати дослідження показали, що п'ята частина хлопчиків і четверта частина дівчаток мали надлишкову масу тіла. При цьому діти, які спали менше 10 годин на добу, страждали від ожиріння у 3,5 раза частіше, ніж малюки, які спали 12 і більше годин. Жоден з інших факторів — ожиріння батьків, статки родини, рівень освіти батьків, час перебування дитини за комп'ютером і телевізором, фізична активність — не здійснювали такого ж яскраво вираженого впливу на вагу учасників спостереження.

      На думку автора дослідження Анжела Тремблея, взаємозв'язок між тривалістю сну й ожирінням пояснюється коливанням рівня гормонів, які впливають на апетит: «Недосипання призводить до зниження рівня лептина — гормону, який стимулює обмін речовин і зменшує почуття голоду. Крім того, через короткий нічний сон підвищується концентрація греліна — гормону, який посилює почуття голоду. Думаю, у світлі результатів цього дослідження, найкращими ліками від ожиріння у дітей стане фізична активність у поєднанні з досить тривалим сном».

      Американські вчені також з'ясували, що людина, яка хронічно не висипається, ризикує не тільки ожиріти, а й заробити собі підвищений кров'яний тиск. У дослідженні, яке протягом 10 років проводили фахівці зі Школи охорони здоров'я при Колумбійському університеті, взяли участь майже 5 тисяч американців віком від 32 до 59 років, передають «Медновини». Для чистоти експерименту науковці відбирали тільки тих людей, які на початок спостереження не не мали жодних проблем із тиском, а також не хворіли на цукровий діабет, не потерпали від ожиріння, не палили, не зловживали алкоголем і не були схильні до депресії, тобто не входили до групи ризику захворювання на гіпертонію.

      За даними координатора дослідницького проекту доктора Генгуїша, люди, які спали менше п'яти годин на добу, хворіли на гіпертонію в півтора раза частіше, ніж люди, які перебували в царстві Морфея по 6-9 годин на добу. На думку американця, це пояснюється тим, що в нормальних умовах під час сну частота серцевих скорочень і кров'яний тиск знижуються, а в людей, які хронічно недосипають, навантаження на серце зростає, і це призводить до незворотних змін серця і кровоносних судин.