Б’ють по Стамбулу

30.06.2016
Б’ють по Стамбулу

Теракти не зупинять боротьбу Туреччини із тероризмом. (Фото з сайта ibtimes.co.in.)

Щонайменше 41 особа загинула і 147 отримали поранення (серед них і поліцейські) внаслідок теракту на території міжнародного аеропорту Стамбула імені Ататюрка пізно ввечері 28 червня. Генеральний консул України в Стамбулі Василь Боднар на своїй сторінці у «Твіттері» повідомив, що консули перевіряють лікарні, куди відвезли постраждалих внаслідок теракту. Українців у Стамбулі також закликали зателефонувати рідним і підтвердити, що з ними все гаразд. Наразі встановлено, що серед загиблих є громадянка України 1960-го року народження Лариса Цепакова, яка отримала поранення в ногу і померла від значної втрати крові. Серед поранених є українець iз пошкодженою ногою. Також iз пораненням у ногу до шпиталю потрапив один росіянин. 
 
Турецькі ЗМІ iнформують, що теракт був скерований переважно проти закордонних туристів. Серед загиблих є громадяни іноземних країн, повідомив прем’єр-міністр Туреччини Біналі Їлдирим, який відвідав аеропорт після теракту. Але наразі не подано повного переліку прізвищ жертв та країн їх походження. 
 
Турецькі офіційні особи озвучили версiю, що три смертники приїхали в аеропорт на таксі незадовго до півночі й підірвали себе біля входу, неподалік від зони реєстрації, після перестрілки з поліцією. Один зі зловмисників у жилеті з вибухівкою перед ви­бухом почав стрілянину з автомата по пасажирах. За словами очевидців, в аеропорту прогриміло три потужних вибухи, через що прогнувся дах будівлі, почалася паніка серед пасажирів. Міністр юстиції Туреччини Бекір Боздаг повідомив також про ознаки вибуху біля станції метро, що прилягає до аеропорту.
 
Людей iз летовища евакуювали, літаки перенаправили в сусідні аеропорти, вихідні рейси скасували, але станом на 3:00 за місцевим часом учорашнього дня повітряне сполучення відновили. Водночас США зупинили всі рейси до і зi Стамбула. Після замаху в Стамбулі підсилено заходи безпеки в аеропортах Нью-Йорка, там з’явилися додаткові патрулі поліції. Авіарейси до Стамбула з Києва вчора, 29 червня, не скасовували. Про це повідомляє  «Інтерфакс-Україна» з посиланням на прес-службу міжнародного аеропорту «Бориспіль». «Авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» і Turkish Airlines не заявляли про скасування рейсів, вони виконуються згідно з заявками», — зазначили в прес-службі.
 
Прем’єр-міністр Туреччини Біналі Їлдирим заявив, що за загальними ознаками теракт у аеропорту схожий на той, що здійснили бойовики угруповання «Ісламська держава» у Брюсселі в березні. Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган засудив напад, заявивши, що постраждали «невинні цивільні особи». Він не виключив, що такі «жахливі» атаки можуть статися в будь-якому аеропорту світу. «Ми закликаємо світ, особливо західні країни, зайняти тверду позицію в боротьбі з тероризмом», — сказав очiльник турецької держави. Білий дім, ООН, Німеччина та інші країни також рішуче засудили напад.
 
«Міжнародний аеропорт Ататюрка, як і аеропорт Брюсселя, раніше цьогоріч атакований, є символом міжнародної єдності і спільного єднання», — озвучив офiцiйну позицiю США представник Білого дому Джош Ернест.
 
Туреччина за останні місяці постраждала від низки нападів, у скоєнні яких звинувачують курдських бойовиків та екстремістів угруповання «Ісламська держава». І найчастіше терористи б’ють саме по Стамбулу, який є головним бізнесовим центром Туреччини та найбільшою принадою для закордонних туристів. Минулого року аеро­порт імені Ататюрка увійшов до трійки найбільших у Європі — після лондонського «Хітроу» та аеропорту імені Шарля де Голля у Парижі. У 2015 році його послугами скористалися понад 61 мільйон пасажирів. Зведений 15 років тому, міжнародний аеропорт імені Ататюрка обслуговує майже 50 авіаліній світу. Аеропорт імені Ататюрка вже давно вважали вразливим об’єктом. На вході в термінал є рентген-сканери, але перевірка автомобілів обмежена. Аеропорти Стамбула перебувають під прицілом терористів. Нагадаємо, 23 грудня 2015 року стався теракт у стамбульському аеропорту «Сабіха Гекчен». Внаслідок цієї диверсії загинула одна прибиральниця і ще одна зазнала поранень. Також були пошкоджені п’ять літаків. Пізніше відповідальність за вибух узяло на себе курдське радикальне угруповання «Яструби визволення Курдистану». Замах у ніч iз вівторка на середу також виглядає як великий координований напад, передає зi Стамбула кореспондент Бі-Бі-Сі Марк Лоуен.
 
Президент Туреччини написав у своєму зверненнi: «Атака, яка сталася під час святого місяця — Рамадану, показує, що терористи не зважають ані на віру, ані на цінності».