Донбас без ЗНО

02.07.2014

Майже 7 тисяч випускників з охоплених війною регіонів зареєструвалися для складання тестів ЗНО у більш спокійному Харкові. Директор департаменту освіти та науки місцевої облдержадміністрації Анатолій Бабичев назвав цю кількість рекордною, додавши, що регіон став лідером iз прийому абітурієнтів, які змушені покинути зону АТО. Додаткова сесія для них триватиме з 1 по 15 липня. У перший день випускники склали іспит iз географії, в останній складуть iз хімії.

Проживатимуть діти у гуртожитках місцевих вишів. На сьогодні майже всі провідні університети міста отримали завдання підготувати для них безплатне житло. Завдання це виявилося не з легких, оскільки багато донецьких та луганських студентів через війну не зможуть поїхати на канікули додому. З цієї ж причини не всі навчальні заклади надаватимуть житло батькам абітурієнтів. Аби розселити всіх бажаючих вчасно, співробітники головного офісу Центру оцінювання знань в останні дні червня вирішили працювати цілодобово.

Складатимуть ЗНО у Харкові і 37 кримчан, які вже переїхали на материк. Цю цифру, навпаки, важко назвати рекордною, оскільки до анексії півострова у деяких вишах регіону кількість кримських студентів сягала 20 відсотків. «На сьогодні практично ніхто з них не забрав документи, — каже Анатолій Бабичев. — Та й сам перехід не надто доцільний, оскільки у кримських ВНЗ немає усіх спеціальностей, які є у нас. Студенти ж філіалів харківських університетів, після усіх цих подій, були спочатку відраховані, а потім зараховані до російських ВНЗ. Між останніми зараз точиться конкурентна боротьба, оскільки є чимало бажаючих прибрати до рук наші філії. «Підрозділ» Харківського національного юридичного університету, наприклад, уже забрала Московська юракадемія».

До речі, ще однією втратою на півострові стали пансіонати чотирьох харківських вишів, розташованi в Коктебелі, Євпаторії, Феодосії та Ялті. «Формально вони ще числяться за нашими ВНЗ, — каже Анатолій Бабичев, — але ми розуміємо, що зв’язку з ними немає жодного. Та й бажаючих відпочивати на кримських базах зараз негусто».