Був наказ йому — на захід!

07.05.2014
Був наказ йому — на захід!

Символи революцiї — шини i балаклави — нинi використовують не лише патрiоти.

Валова — одна з пішохідних вулиць тернопільського центру. За шибами маленької кав’ярні, переробленої зi старої квартири та стилізованої під «стару добру Австрію», і без того ідилічний міський пейзаж виглядає ще затишнішим: акуратні вулички, особливо врочистий у неділю собор, підкреслено ввічливі і неквапні перехожі. За моїм і сусіднім столиками розмовляють про війну. «Якщо тут буде Росія, я точно виїду! Мабуть, до Польщі», — каже молодий чоловік навпроти. Однак тут, на заході — і географічно, і ментально — тил. Здавалося б, яке відношення мають до цього краю такі загрози, звідки тут узятися агентам ФСБ чи провокаторам? Утім за кілька годин розмови починаєш розуміти: тривоги цілком обґрунтовані!

Два десятки диверсантів і мисливець на українців

«Судячи з того, як розвиваються події, найближчі дні стануть моментом істини для країни і для влади, зокрема. Впевнений, наш ворог не втратить такої нагоди, як затяжні вихідні з радянським душком. Провокацій слід очікувати всюди, понад усе на тих територіях, які вважаються тиловими. Тобто, в західних областях України», — сказав народний депутат, у минулому головний «рятівник» країни, тобто очільник МНС, Віктор Балога. За його словами, наш східний сусід старанно розхитує не лише близький до нього промисловий український схід. А й «бандерівську вотчину» — захід.

А те, що тут ще не почав «кришити» всіх і вся злочинець-сепаратист «Стрілок», — лише питання технологій. З огляду на місцеві особливості. «Тому в ролі диверсантів можуть використовуватися не так російські ГРУ-шники чи інші агенти, як місцеві кримінальні елементи», — пояснив нардеп, виходець із того ж західного регіону. Втім не все так просто.

...Обласний центр Волині щодо спокою і пасторальності, здається,  може дати фору сусідньому Тернополю. Але нині тут активно обговорюють запит депутата Волинської облради Ігоря Гузя до СБУ та МВС iз приводу можливої наявності у регіоні російських диверсантів. Такою виявилася реакція на пости у своїй сторінці у соцмережі «ВКонтактє» такого собі Андрія Полякова-Ртищева. Чолов’яга не просто хизується своєю ненавистю до всього українського — такого добра чимало у рунеті — а й звітує про хід виконання власної обіцянки: довести кількість вбитих «бандерівців» до круглої цифри «300 осіб» до культового у Росії Дня перемоги. Одне зi своїх повідомлень він ілюстрував фотографіями Луцького замку та картинкою із смт Олика Ківерцівського району, що й насторожило місцеву громадськість.

А в цей час у Львові — щоправда, наразі не офіційно — стверджують: місцева СБУ затримала три диверсійні групи з Донецької та Луганської областей, які мали наказ влаштувати безлади у столиці Галичини на 9 травня. Найбільша група налічувала 12 осіб. Речниця місцевої міліції заявила: офіційно ситуацію обласна міліція прокоментує не раніше 10 травня.

«Пане Путін, тернополянку захистіть!»

А тим часом у канадському Торонто, найбільш «українському» місті цієї держави, громада якого активно підтримує Майдан та українську революцію, кілька днів тому відбулася дивна акція. Яку оперативно висвітлила російська «Комсомольская правда» — видання, що активно надає слово терористам і вбивцям мирних людей у Донецькій та Луганській областях.

Учасники ходи — колишні вихідці із СРСР — скаржилися на «київську хунту», несли плакати «Беркут!», «Ні фашизму в Україні!», «Степан Бандера — військовий злочинець» та активно таврували «самопроголошений уряд», який намагається затягнути Україну у «братовбивчу» війну. Фішкою акції стали, звичайно, не гасла — традиційні, московські, а особа організатора. Нею виявилася не чергова представниця південного сходу з георгіївською стрічкою, а симпатична Інга, мешканка міста Тернопіль, донька власника сумнозвісного магазину з такою ж назвою «Інга» пана Шкарапути. І саме цю тезу: як оскаженілі бандерівці утискають представників навіть західних регіонів України — активно крутили на російських каналах.

Це вже був, до речі, другий випадок, коли скромний український обласний центр ставав ньюсмейкером для Москви. Перший випадок трапився 25 квітня, коли група невідомих брала штурмом ... місцеву мерію. Захоплення, звичайно, не вийшло: захід нашої держави — це не її схід, але побиті шибки, поламані двері великим планом знімали оператори російських каналів. І напрочуд оперативно видавали в ефір — із відповідними коментарями. Ситуація — один в один — як ми вже бачили у різних куточках України: місцеві телевізійники приїхали вже під час дійства, а ось російські знімальні групи дивним чином підтягнулися ще до початку протесту...

Минуле і патріотизм

Технологія інспірованих протестів не змінюється з часів Майдану: першими «в бій» і далі йде криміналітет. Активістів, які намагалися зробити із Тернополя «міні-Слов’янськ», добре знають правоохоронці — нинішні і колишні — це корпорація «Айсберг», яка активно діяла у Тернополі у 90-х роках.

«Один з організаторів пікетування мерії — Євген Степанов, колишній спецназівець, який перед розпадом СРСР залишив за собою кривавий слід у Закавказзі та країнах Балтії, — розповідає «УМ» депутат Тернопільської міськради Богдан Попадин, у минулому, до речі, кадровий офіцер СБУ. — Так звана «корпорація» — це звичайне рекетирське угруповання. Після подолання рекету в Україні Степанов «працював» у Португалії, «спеціалізуючись» на вимаганні грошей у наших співвітчизників. За це він отримав від тамтешньої Феміди цілком реальний строк — 13 років позбавлення волі, з яких відсидів дев’ять. Усі інші члени його організації також потрапили за ґрати. Наймолодшому дали 9 років тюрми, а найбільший термін учасникам групи — 18 років. Відсидівши за Піренеями, ці люди почали повертатися до Тернополя. Певний час вони сиділи тихо, але...».

Сам Євген Степанов у телефонній розмові із журналістом «УМ» будь-який кримінальний, а тим паче російський слід штовханини під мерією відкидає. А розправити плечі його, мовляв, змусили кричущі негаразди у найрізноманітніших сферах міського життя.

«Шукав також правди чоловік у чорному камуфляжі спецпідрозділу «Альфа» та з нашивкою «УНСО», який при детальнішому з’ясуванні виявився ... колишнім членом Партії регіонів, — продовжує депутат. — Ну а про те, як «ефектно» нас подавали у російських ЗМІ, і говорити зайве!».

Свої плюс гастролери

«Була інформація, що до Тернополя з’їжджаються кримінальні елементи із Луцька, Львова і Тернопільщини, — сказав міський голова Сергій Надал. — У них була мета — захопити будівлю, а їх дії координували агенти спецслужб Російської Федерації. До речі, інформація про спробу штурму з’явилася на російських новинних ресурсах упродовж години». За його словами, агресивна поведінка натовпу, лайки, розбиті двері, риторика виступів та наявність зброї підтверджує загрозу кримінальної активності, яка відбувалася ще у 90-х роках при мовчазній підтримці міліції. «Звичайно, що було декілька тернополян, які не згодні з певними рішеннями ради або мають претензії, — каже Надал. — Проте більшість пікетувальників складали молодики спортивної зовнішності, серед яких правоохоронцями був затриманий один представник кримінальної групи зі зброєю».

Серед невдоволених — комерційна структура, яка намагається відсудити у мерії міську шляхово-експлуатаційну дільницю, що нині перебуває у комунальній власності. Майно підприємства через борг у 400 тис. грн. заарештував суд. Бізнесмени кажуть, що хочуть забрати майно, продати, а земельну ділянку забудувати. Втім на останній сесії земля та майно цього підприємства були закріплені за фондом комунального майна міста і тепер не можуть бути передані у приватну власність. У пікеті стояли і власник демонтованого через незаконний продаж алкоголю магазину «Інга», представники нечисленної на Тернопіллі Партії регіонів.

Але, звичайно ж, це далеко не більшість. Просто ж невдоволених Україною громадян, які будуть підтримувати будь-який штурм і будь-яку агресію на адресу синьо-жовтого кольору, на заході держави знайти нелегко. Втім просто опозиція та просто громадськість не навчені штурмувати і при цьому позувати на телекамери із «коктейлями Молотова». Інша річ, якщо спробувати це об’єднати і додати  криміналу до смаку — у результаті може вийти напрочуд цікава страва. Наприклад, між організаторами феєричного пікету в Торонто, закликами до Путіна і «Беркута» навести лад в Україні та штурмом мерії Тернополя, простежується не так громадський, як родинний зв’язок і дихання Кремля.

...А тим часом на минулих вихідних пікет тернопільських активістів із образливими плакатами зустрічав одного із патріотичних кандидатів на посаду Президента. Гасла — мабуть, для зручності певних телеканалів — були написані ... російською мовою! Що напрочуд цікаво виглядало у найбільш україномовній області держави. Ну а оперативні московські журналісти, як і можна було сподіватися, прибули на місце події ще задовго до її початку.

«ПО ПОНЯТІЯМ»

Агенти зі злодійської «малини»

Москва використовує в Україні нову модель асиметричного конфлікту, — вважають закордонні експерти. «Ця модель полягає у використанні великої кількості таємних, сторонніх агентів, від яких можна легко відхреститися, так, як це було спочатку в Криму. До них належать дрібні та могутні місцеві бандити, які можуть надати достатню кількість як союзників на місцях, так і вуличних бійців, — стверджує експерт із служб безпеки і злочинного світу Марк Галеоті. — При цьому Москва демонструє можливості оргзлочинності як політичного і воєнного інструментів».

Українські бандитські угруповання, на думку аналітика, мають прямі зв’язки з російськими колегами. Скажімо, «донецький клан» — з російським Солнцевським угрупованням. І не тільки. «Злочинні угруповання Західної України також націлені на Росію, оскільки у своїй діяльності — контрабанда наркотиків тощо — залежать від російських бандитів, — резюмує Галеоті. — До того ж на Західній Україні з’являється ще більше бандитів, які усвідомлюють, що єдина можливість зберегти багатство, владу і свободу — це укласти союз із росіянами».

 

КОМЕНТАРІ

Заручники і «картинка» на замовлення

На думку політологів, головне завдання проукраїнських сил нині — не потрапляти своїми діями у російські капкани. «Пріоритет номер один для Москви — це схід, номер два — південь, номер три — захід України, — каже «УМ» політолог Олексій Гарань. — Тому я не виключаю, що Росія виявляє деяку активність щодо дестабілізації ситуації у нашому західному регіоні, адже для них головне — яскрава картинка безладів в Україні, яку вони активно транслюватимуть на своїх телеканалах».

Ну а головний месидж таких сюжетів — що й у спокійних регіонах України також не все, виявляється, гаразд! «Сюжети про «напругу» в західних регіонах нашої держави активно транслюватимуть у Донецьку, Луганську, — каже Гарань. — Ясна річ, із відповідними коментарями».

«Росія готується розіграти у Західній Україні методи, адаптовані у східних регіонах, але із поправкою на місцеві особливості, — каже «УМ» експерт Інституту зовнішньої політики Олександр Палій. — Оскільки народної підтримки там дії Москви не матимуть, то її агенти використовуватимуть криміналітет, насамперед місцевий, і диверсантів. Окрім захоплення адмінбудівель, існує суттєва небезпека взяття заручників. Це може бути таким собі «ноу-хау» від терористів. Тож правоохоронці у цих регіонах мають бути напоготові».

«Кримінал нині активно рветься до бою, причому раніше засуджені домінують навіть серед російських «гастролерів», яких нині засилають до України. Можливо, тому що на таких людей є компромат і їх легше тримати на гачку, — стверджує у розмові з кореспондентом «УМ» народний депутат Олесь Доній. — Із 65 осіб, затриманих за безлади у Харкові, 14 виявилися судимими. Ймовірність атак на західні регіони нашої держави є зовсім не меншою, ніж небезпека на сході — адже Росія спрямовує удари не по конкретному регіону, а по Україні в цілому. Небезпека зухвалих убивств, підривів, інших провокацій, замаскованих під патріотичний рух, у Західній Україні є нині напрочуд високою».