Шашкою по «шматі»

14.05.2013
Шашкою по «шматі»

Шлях колоні «червоних» пробили спецпідрозділи міліції. Фото каналу «24».

У Тернополі маніфестації 9 травня були найзапеклішими, а зіткнення двох таборів, націоналістичного і міліцейського, — найжорстокішими.

Цього року подія набула особливої гостроти завдяки активній участі трьох народних депутатів від ВО «Свобода», котрі на чолі групи націоналістів спробували опиратися походу «червоних», та димовій шашці, кинутій у колону людей під червоними прапорами.

Передувало цьому протистояння законодавче. За день до святкування–поминання окружний адміністративний суд за позовом прокурора Тернополя Віталія Сидорова призупинив дію рішення міськради про заборону в місті публічного використання радянської символіки. Аргументувалося, що таке рішення суперечить вимогам Конституції та певним законам України і є перевищенням органом місцевого самоврядування наданих йому повноважень. Депутати міськради терміново скликали позачергову сесію і знову проголосували за заборону використання символіки СРСР під час масових заходів.

Проте 9 травня у Парку слави все–таки з’явилася колона симпатиків Компартії та ветеранів під червоними знаменами, яку охороняли й очолювали численні ряди правоохоронців, зокрема важко озброєного «Беркута». Шлях цьому «клину» й перекрили представники ВО «Свобода» на чолі з місцевими нардепами Олексієм Кайдою, Олегом Сиротюком та Михайлом Головком.

Спочатку між політиками та правоохоронцями спалахнула бурхлива суперечка на тему законності появи червоних прапорів, що їх «свободівці» прозвали «шматами». Відтак перейшли «від слів до діла». «Свободівці» перекрили алею живим ланцюгом, однак бійці спецпідрозділу «Беркут» пішли в наступ і успішно його прорвали. Відбулася шарпанина, в якій синці і садна отримали представники обох таборів. У результаті кількох «свободівців» запроторили в «автозак», а в червонопрапорну колону, яка вже залишала Парк слави під вигуки «ганьба», полетіла димова шашка.

Наступного дня прокуратура області відкрила кримінальне провадження «за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 296 (хуліганство, вчинене групою осіб) Кримінального кодексу». Як повідомила прес–служба облпрокуратури, присутній на заході народний депутат України підпалив та кинув в учасників святкування та працівників міліції, що забезпечували охорону громадського правопорядку, заздалегідь заготовлений піротехнічний засіб димової дії. Правоохоронці звинуватили «свободівців» у зриванні масового святкового заходу та загостренні конфлікту між представниками різних політичних партій.

Представники ж ВО «Свобода» сприймають і пояснюють усе зовсім по–іншому. «Синці й садна на обличчях, пошматований одяг, десяток затриманих та покалічені ветерани — наслідок ганебного свавілля прокуратури, суду та міліції, спецпідрозділів «Сокіл», «Грифон», «Беркут», які на догоду політичним спекулянтам вчинили антиконституційне самоуправство проти громадян України», — заявляє прес–служба облорганізації націоналістів.

Слід зауважити, що про недостатність правових підстав для дій правоохоронців націоналісти попереджали ще до зіткнення. Депутати під час спілкування з міліцейським начальством заявили, що номер скасованого судом рішення міськради не повністю відповідає номеру прийнятого міськрадою рішення.

Уже після сутичок нардеп–Юрій Сиротюк озвучив думку, що існує вказівка виконавчої влади порушити кримінальні справи проти всіх народних депутатів від «Свободи», аби позбавити їх недоторканності.