Концтабір для братів менших

11.02.2010
Концтабір для братів менших

«Люди, та ви звірі!..» (Фото з сайту sever.lg.ua)

Першими виснажених голодних тварин пересувного зоопарку «Мауглі», який розташовувався під Сіверодонецьком, виявили місцеві жителі. Небайдужі люди почали приносити тваринам овочі, м’ясо, молоко та яйця. За цей харч, стверджують очевидці, тварини билися в клітках.

«Білий ведмідь, лев, верблюд, лами, мавпи, екзотичні птахи... Усі вони сьогодні перебувають у тяжкому стані через недоїдання, морози та хвороби, — розповіла «УМ» активіст Національного екологічного центру України Наталя Вишневська. — У найгіршому стані — лев. Звір не в змозі піднятися на задні ноги, у нього відморожені хвіст та ніс плюс остання стадія дистрофії. Він дуже голодний. Люди тварин підгодовували, але ж лев моркви не їсть... У верблюда — копита у крові. Тварини 24 години на добу перебувають у тісних клітках, не мають можливості повноцінно рухатися».

Загалом серед покинутих тварин — вовк, пума, двоє ведмедів, три поні, три лами, верблюд, три ослики, страус, два павичі, дикий кабан, лань, чорні кози, лев та єнот.

Як з’ясувалося, пересувний зоопарк «Мауглі»  належать приватному підприємцю Тариелу Піпія, який мешкає у місті Стаханов Луганської області. Чоловік їздить із пересувним зоопарком по містах та збирає по 20 гривень за огляд тварин. Як стверджує Наталя Вишневська, господар покинув тварин напризволяще й бідолашні тижнями мерзли на холоді, голодні та виснажені. «Їх чомусь продовжували охороняти двоє сторожів, які не мали ніяких ресурсів для забезпечення тварин необхідним, — продовжує розповідати співрозмовниця «УМ». — Місцеві жителі розказують, що ці чоловіки відловлювали безпритульних тварин і кидали їх хижакам».

Сам власник зоопарку заперечує будьяку інформацію про проблеми у своєму звіринці: «Всі тварини живі та здорові. Вони отримують необхідне харчування». У Луганській облдержадміністрації також переконують, що з тваринами все нормально: «У зоопарку є господар, який не відмовлявся і не кидав тварин. Усі тварини під наглядом», — переконують у пресслужбі Луганської обласної державної адміністрації.

Тим часом екологи налаштовані рішуче: власник зоопарку, який так поводиться з тваринами, повинен понести кримінальну відповідальність. «Ми вже звернулися до компетентних органів із заявою щодо порушення кримінальної справи за фактом жорстокого поводження з тваринами, — повідомив у коментарі «УМ» заступник голови Національного екологічного центру Олексій Василюк. — Окрім того, створення пересувних звіринців заборонено статтею 25 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження». Учора до місця, де розташований зоопарк, поїхали захисники тварин, щоб зробити знімки та пересвідчитися, в якому стані перебувають тварини. Водночас екологи звертаються до всіх небайдужих: органів державної влади та національних зоопарків — із проханням негайно вилучити тварин, надати їм термінову медичну допомогу та забезпечити «в’язням» належні умови утримання.

До слова, відомо, що найближчим часом зоопарк готується переїхати в Рубіжне Луганської області. Але наразі власники чекають, коли пройдуть сильні морози. Яка доля чекає на бідолашних тварин — поки не відомо.

 

ДУМКИ З ПРИВОДУ

А ось такі відгуки відвідувачів зоопарку «Мауглі» ми побачили вчора
на сайті сіверськодонецького видання «Мой город»

Олексій Іванович:

— Нормальний зоопарк! Сам, у принципі не люблю ні цирки, ні зоопарки, але через лемент не втримався, пішов подивитися. Зоопарк виглядає цілком пристойно. Зараз зима, нема ні запаху, ні мух, усе чисто прибрано, у звірів хутро пухнасте, виглядають усі чудово.

Дивний:

— Сьогодні зібралась ініціативна група з шести бійців і з каструлею каші та фотоапаратами вирушила до місця «знущання» над тваринами. Так, зоопарк стоїть. За ним наглядають два охоронці. Але тварини не покинуті. Виглядають досить пристойно (пристойніше, ніж доводилося бачити багато років тому в «нормальному» пересувному зоопарку). Лев, звичайно, має вигляд не супер. За словами наглядачів, йому вже вісім років і звір завжди був хворобливий. Звіринець не від’їжджає, бо мавпам потрібно постійне тепло, яке підтримують за рахунок електрики. От і чекають потепління. За словами сторожів, хазяїн навідується регулярно. Коли ми прийшли, ведмідь розкидався їжею, а лев радісно тріпав м’ясо. n