Пусти флот у Крим...

Пусти флот у Крим...

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

«Україна не повинна втягуватися в чужий конфлікт», «Україна повинна зайняти більш виважену позицію».... Такі, а то й більш радикальні оцінки небайдужої позиції нашої держави до аж ніяк не чужої нам війни від проросійських політиків цими днями лунають постійно. Однак Україна ВЖЕ втягнута у воєнний конфлікт між Грузією та Росією. І була б втягнута незалежно від позиції влади. Бо, нагадаємо, саме в українському Криму базується Чорноморський флот Російської Федерації, який уже бере в цій війні активну участь.
Звісно, навряд чи варто очікувати, що грузинські літаки прилетять бомбардувати Севастополь, куди повернуться судна, які знищили військові кораблі збройних сил Грузії. Але сам прецедент використання базованого в Криму ЧФ РФ у воєнних діях є вкрай небезпечним. На цьому наголосив і Президент Віктор Ющенко, зазначивши, що «саме через такий рід прецедентів Україна втягується в міжнародні конфлікти, не бажаючи цього». Саме тому, за словами глави держави, між українською і російською стороною невідкладно повинні розпочатися переговори з метою підписання угоди, яка «регулювала б особливості використання російського Чорноморського флоту, що базується на українській території, для участі в конфліктах із третіми країнами».

Віктор Ющенко: Ми з Грузією!

Віктор Ющенко: Ми з Грузією!

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

— Дорогий грузинський народе!

Ми сьогодні пролетіли багато тисяч кілометрів. У нас була важка дорога до вас. Але ми знали, що ми сьогодні повинні бути тут. Ми сьогодні сюди приїхали сказати вам такі слова: Грузія — наш друг. Грузини — наші друзі. Сьогодні, тут, у самі тяжкі часи для Грузії ми говоримо, що ви маєте право на свободу, право на незалежність.

Юля не з Міхо?

Юля не з Міхо?

Уже тиждень триває війна між Росією та Грузією, й рівно стільки часу мовчить про власну позицію щодо конфлікту Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко. Донедавна цю тему оминали в коментарях і депутати від БЮТ. Лише позавчора в Івано–Франківську позицію уряду висловив перший віце–прем’єр–міністр Олександр Турчинов: «Стосовно подій у Південній Осетії та Грузії наша позиція досить конкретна — ми винятково за мирний шлях врегулювання цієї проблеми. Жодна зі сторін конфлікту не може вирішувати свої внутрішні й зовнішні питання силовим шляхом».

Розрізання Грузії

Розрізання Грузії

Москва наполягає на наданні самопроголошеним республікам — Південній Осетії та Абхазії — незалежності, що означатиме відокремлення від Грузії їхніх територій, які, безсумнівно, перейдуть під протекторат Росії.

Російське — не «Своє»!

Російське — не «Своє»!

Із понеділка на вулицях Тернополя з’явилися люди, які роздають перехожим листівки не зовсім звичайного змісту. На аркушах — заклик не купувати в магазинах будь–які товари російського виробництва. «На податки, які сплатять російські підприємці, уряд Путіна—Медведєва завтра може виготовити зброю та боєприпаси, а потім у якійсь країні вони знову забиратимуть людські життя, — пояснив «УМ» суть акції координатор коаліції громадських організацій патріотичного спрямування «Своє», яка і є ініціатором, Володимир Ханас. — Вважаю, що це один з непоганих способів заявити про свою позицію щодо останніх ганебних дій Росії».

Що той орден?!

Що той орден?!

Вахтанг Кікабідзе відмовився від ордена Дружби народів, указ про нагороду яким підписав 19 липня, у день 70–річчя славетного актора та співака президент Росії Дмитро Медведєв. Кікабідзе деякий час мешкав то в Москві, то в Тбілісі, у російській столиці його, як улюбленого представника ще радянської естради, увічнили на алеї зірок. Вочевидь грузина Кікабідзе Росія сприймає як теж «трішечки русского».

Морська бійня

Морська бійня

Поки російські політики теревенять про «закінчення операції з примусу», російські солдафони займаються улюбленою справою — нищать. У вівторок війська РФ знову з’явилися в грузинському порту Поті. Спочатку вони взялися трощити обладнання баз грузинських ВМС і берегової охорони. Потім дійшло до радарних установок, з допомогою яких проводився контроль морської акваторії. Насамкінець російські «насильники до миру» намірилися топити решту грузинських військових кораблів, які стояли біля причалу. Як розповів секретар ради нацбезпеки Грузії Александр Ломая, мер Поті благав російських солдатів не топити кораблі просто біля пристані. «Після цього вони принесли вибухівку, вивели кораблі в море і потопили недалеко від узбережжя», — цитує слова пана Ломая грузинський інтернет–сайт civil.ge. З усіх кораблів пощадили тільки два катери Берегової охорони. Коли верстався номер, стало відомо, що росіяни передумали і просто в порту Поті потопили решту катерів берегової охорони Грузії.

Всі статті рубрики