Розрізання Грузії

14.08.2008
Розрізання Грузії

Ніколя Саркозі переказав Михаїлу Саакашвілі «корективи» Москви — змінити статус Абхазії та Південної Осетії. (Фото Рейтер.)

Москва наполягає на наданні самопроголошеним республікам — Південній Осетії та Абхазії — незалежності, що означатиме відокремлення від Грузії їхніх територій, які, безсумнівно, перейдуть під протекторат Росії.

Саме за це боролися російські дипломати під час переговорів з Ніколя Саркозі, президентом Франції, який привіз до Москви план мирного врегулювання конфлікту. «Важливим пунктом (у запропонованому ЄС плані. — Ред.) є останній, шостий, який передбачає початок обговорення питань забезпечення міцної безпеки в Абхазії та Південній Осетії, — розповів міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров на прес–конференції у Москві й уточнив: — У кінцевому варіанті, з яким погодився президент Саркозі і зобов’язав Тбілісі підтримати, питання про статус не згадуються, але фраза про те, що слід почати міжнародне обговорення шляхів міцного, стійкого забезпечення безпеки Південної Осетії та Абхазії, звісно ж, означає, що ці питання вирішувати поза контекстом статусу неможливо».

У Тбілісі, куди Ніколя Саркозі прибув після Москви, з такою постановкою питання, ясна річ, не погодилися. Грузія підкоригувала документ, сказав Саркозі. «Внесені в текст зміни стосуються, зокрема, того, що з документа вилучено слова про міжнародне обговорення майбутнього політичного статусу Абхазії й Південної Осетії, й акцент зроблено на міжнародних переговорах із метою забезпечення стабільності та безпеки у цих регіонах Грузії», — деталізував французький президент. І ще така ремарка Ніколя Саркозі: «Надалі буде визначено статус перебування в цих конфліктних регіонах російських військ. Чи буде їм надано міжнародний статус — ми домовимося».

Власне, у цьому й полягає суть грузинсько–російського конфлікту. Щодо «техніки» сьогодення, то з нею напозір погоджуються обидві сторони — це припинення вогню, відведення військ на позиції, які вони займали до початку обстрілу. Головний камінь спотикання — статус на території Грузії російських військ, які й досі називають себе миротворчими, та статус двох самопроголошених республік.

Незважаючи на те, що і в Москві, і в Тбілісі вивчають «план Саркозі», сторони продовжують обмінюватися жорсткими кроками, цілком відповідними країнам, що перебувають у стані війни. Так, і Грузія подала на Росію в Міжнародний суд, і Росія — на Грузію. Тбілісі звинувачує Москву у воєнній агресії, Москва Тбілісі — у вбивстві миротворців та геноциді осетинів у Цхінвалі.

Учора, наче змовившись, обидві сторони оголосили траур за загиблими. Росія втратила 18 своїх вояків, Грузія — близько 90 осіб, враховуючи і мирних жителів. А от щодо осетинів, то жертв серед них порахувати важко, адже грузинська сторона говорить про максимум кількадесят людей, з–поміж них і найманці, російська — про 1800 загиблих.

 

ГЛАС НАРОДУ

За Родіну, за Путіна!

Лише два відсотки росіян підтримують дії Грузії, а 46% хочуть бачити Південну Осетію у складі РФ

Опитування, проведене впливовим у Росії соціологічним «Левада–центром», дало вражаючі мілітаристські результати: 53 відсотки опитаних громадян РФ висловилися за «надання військової допомоги Південній Осетії та Абхазії». Симпатії росіян (зауважимо, що соціовимір проводився лише в Москві, Петербурзі та інших великих містах) більшою мірою — на боці Осетії — 71 відсоток, і лише 2 відсотки сказали, що вони підтримують дії Грузії.

Щодо «приростання» чужими землями, то за те, аби згадані республіки перейшли від Грузії до складу РФ, виступають 46 відсотків респондентів (у липні минулого року таку позицію займали 34 відсотки). Ще 33 відсотки росіян бачать Абхазію та Південну Осетію незалежними країнами. А залишатися у складі Грузії їм «рекомендують» лише чотири відсотки опитаних громадян РФ.

  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>