Пусти флот у Крим...

14.08.2008

«Україна не повинна втягуватися в чужий конфлікт», «Україна повинна зайняти більш виважену позицію».... Такі, а то й більш радикальні оцінки небайдужої позиції нашої держави до аж ніяк не чужої нам війни від проросійських політиків цими днями лунають постійно. Однак Україна ВЖЕ втягнута у воєнний конфлікт між Грузією та Росією. І була б втягнута незалежно від позиції влади. Бо, нагадаємо, саме в українському Криму базується Чорноморський флот Російської Федерації, який уже бере в цій війні активну участь.

Звісно, навряд чи варто очікувати, що грузинські літаки прилетять бомбардувати Севастополь, куди повернуться судна, які знищили військові кораблі збройних сил Грузії. Але сам прецедент використання базованого в Криму ЧФ РФ у воєнних діях є вкрай небезпечним. На цьому наголосив і Президент Віктор Ющенко, зазначивши, що «саме через такий рід прецедентів Україна втягується в міжнародні конфлікти, не бажаючи цього». Саме тому, за словами глави держави, між українською і російською стороною невідкладно повинні розпочатися переговори з метою підписання угоди, яка «регулювала б особливості використання російського Чорноморського флоту, що базується на українській території, для участі в конфліктах із третіми країнами».

 

СП — Кабміну: чого ви тягнете?

Від Кабінету Міністрів Банкова тим часом вимагає негайно підписати й оприлюднити постанови щодо діяльності ЧФ Російської Федерації на території України. Про це йдеться в листі першого заступника голови секретаріату Президента, представника Президента в Кабміні Олександра Шлапака до першого віце–прем’єр–міністра Олександра Турчинова. Шлапак нагадує своєму тезці, що ще 25 червня уряд розглянув два пов’язані з цим проекти постанов, внесені Міністерством оборони. Одна з них визначає порядок пересувань, пов’язаних із діяльністю військових формувань Чорноморського флоту РФ на території України, друга — порядок перетину державного кордону України «військовослужбовцями, військовими кораблями (суднами забезпечення) і літальними апаратами ЧФ РФ, який перебуває на території України».

З огляду на те, що на 28 червня був запланований візит Юлії Тимошенко до Москви, члени Кабміну одностайно проголосували за ухвалення цих актів — із застереженням, що постанови будуть оприлюдненні після завершення візиту. А на наступному засіданні, 2 липня, урядовці ще раз підтвердили своє попереднє голосування, доручивши Прем’єр–міністру підписати постанови. Однак Тимошенко й досі не поспішає ставити свій «автограф» під цими документами, відтак вони вважаються такими, що не набули чинності.

Тому перший заступник Балоги у своєму листі, написаному за дорученням Президента, попросив Турчинова «негайно вжити заходів» щодо підписання й оприлюднення вищезгаданих постанов, оскільки питання, які вони врегульовують, «набули особливої актуальності у зв’язку з суспільно–політичною ситуацією, спричиненою використанням Чорноморського флоту Російської Федерації поза межами України».

Кабмін — Банковій: сумніваємося...

До прохання Банкової долучилася й «Наша Україна — Народна самооборона», а лідер блоку В’ячеслав Кириленко наголосив, що позиція уряду, який затягує підписання постанов, викликає у «НУНС» «глибоке занепокоєння, особливо в ситуа­ції, коли Чорноморський флот Росії бере участь у забезпеченні бойових дій проти Грузії».

У відповідь на це перший віце–прем’єр «тонко» пояснив: «Кабінет Міністрів діє винятково на користь нашої країни та наших громадян і підписує й випускає постанови, які діють винятково для захисту національних інтересів нашої країни». Більше того, «ми приймаємо і випускаємо постанови, які технологічно можливо виконати», — додав Олександр Турчинов на брифінгу для преси. Відповідно, станом на 14–ту годину жодних повідомлень про підписання постанов не було.

Президент ускладнив перетин кордону для ЧФ РФ

Якщо у Прем’єра сумніваються, то у Президента — діють. Учора Віктор Ющенко підписав указ, яким, відповідно до рішення РНБО, затвердив порядок перетинання державного кордону України військовослужбовцями, військовими кораблями і літаками ЧФ Росії, що перебуває на нашій території.

Раніше для Чорноморського флоту РФ діяв спрощений режим перетину українського кордону, що давало змогу російській стороні «фактично безконтрольно» пересуватися територіальними водами України та переміщувати через її кордон вантажі й осіб без узгодження з компетентними органами нашої держави. РНБО констатувала, що «така ситуація несе потенційні загрози національній безпеці України, особливо в разі використання військових формувань ЧФ РФ проти третіх держав». Тому, відповідно до указу Президента, відтепер не пізніше, ніж за 72 години до перетину кордону України військовими кораблями або літаками ЧФ РФ, командування флоту надсилатиме через штаб ВМС ЗСУ до Генштабу ЗСУ відповідне повідомлення з зазначенням кількості осіб, озброєння, майна тощо, яке транспортуватиметься. Якщо буде отримана згода, командування ЧФ негайно інформуватиме про перетин кордону прикордонну й митну службу України. У разі невиконання цих вимог державні контрольні органи можуть вимагати від військового корабля або літака ЧФ негайно залишити територію України.

Флот — їхній, але ж територія — наша!

Як повідомило в офіційному коментарі для преси Міністерство закордонних справ, думка про те, що Росія нібито має право використовувати свій флот, хай навіть і базований у нашому Криму, як їй заманеться, є хибною. Таку позицію нібито висловив в. о. міністра юстиції Євген Корнійчук і розтиражували деякі ЗМІ. МЗС наголошує, що перебування росій­ського Чорноморського флоту на території України регулюється базовими угодами з питань ЧФ РФ від 28 травня 1997 року та законодавством України. Зокрема, в заяві МЗС сказано, що «відповідно до статті 6 Угоди про статус та умови перебування ЧФ РФ на території України, військові формування ЧФ РФ мають поважати суверенітет України, дотримуватися її законодав­ства, до якого, беззаперечно, входять і чинні міжнародні договори України, та не допускати втручання у внутрішні справи України». Очевидно, що «такі питання як проходження ЧФ РФ територіальними водами України, перетин її державного кордону, пересування військових підрозділів флоту територією нашої держави, регулюються саме законодавством України», наголошує зовнішньополітичне відомство.

А народні депутати від блоку «НУНС», члени «Народної самооборони» Володимир Ар’єв та Юрій Стець учора зареєстрували у Верховній Раді проект постанови «Про засудження інтервенції збройних сил Російської Федерації на території Грузії». Згідно з текстом проекту, ВР, окрім засудження дій Росії, зобов’язує МЗС України звернутися з позовом до Міжнародного суду в Гаазі, для того, щоб він визначив, якими були дії Чорноморського флоту РФ, що базується в Криму, в Грузії. І якщо Гаазький суд визнає ЧФ учасником конфлікту, це може стати підставою для негайного виведення російського флоту з території України, вважають «самбісти».

 

А тим часом...

Служба безпеки України повідомляє про те, що «у взаємодії з податковими органами Севастополя викрито низку фактів протиправної діяльності командного складу підрозділів Чорноморського флоту РФ, яка завдала значної шкоди економічним інтересам України». За фактами ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах порушено дві кримінальні справи.

  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>