Навального помістили у СІЗО

09:15, 19.01.2021
Навального помістили у СІЗО

Навальному видали постіль, посуд та набір засобів для особистої гігієни.

Російського опозиціонера Олексія Навального близько 8 години вечора 18 січня помістили у слідчий ізолятор "Матросская тишина". Політик житиме сам у камері для трьох людей.


Політика помістили у камеру карантинного відділу. Там Навальний відбуватиме 14-денну самоізоляцію, адже він тільки повернувся за кордону, розповів секретар Громадської спостережної комісії Москви Олексій Мельников, який відвідав Навального у СІЗО, пише "Медуза".

 

За його словами, у камері, де перебуває опозиціонер, є: холодильник, електричний чайник, телевізор, гаряча вода.

 

Навальному видали постіль, посуд та набір засобів для особистої гігієни.

 

Опозиціонер сказав членам комісії, що він щасливий знову опинитися на Батьківщині, а також подякував їм за підтримку.

 

Політик наголосив, що працівники СІЗО не здійснюються на нього моральний чи психологічний тиск.

 

Після арешту опозиціонера Олексія Навального в Росії ввечері 18 січня стартували протести. Зокрема, люди вийшли на вулиці Санкт-Петербурга. За останніми даними, правоохоронці вже затримали приблизно 30 осіб.

 

Прихильники Навального зібралися на Невському проспекті, а саме біля Гостинного двору. Щоправда, ще вдень тут відбулася серія одиничних пікетів на підтримку опозиціонера. Про це повідомляє Meduza.

 

Активісти вийшли на вулицю з плакатами "Свободу Навальному" і "Я/МИ Навальний". Але одразу як кількість людей зросла, й почалися затримання. Поліцейські затримують учасників акції практично відразу ж після того, як вони розгортають плакати.

 

Водночас правоохоронці в мегафон попереджають людей про адміністративну відповідальність за проведення публічних заходів і вимагають розійтися.

 

Правоохоронці затримали щонайменше 26 людей. Серед них є ексдепутат Муніципального утворення "Нарвський округ" Анна Каруличева та активіст Павло Чупрунов. Про це повідомляє МБХ медиа.

 
 

"Не представилися, не показали посвідчення, не сказали підставу. Забрали плакати, скрутили руки. В автозаку перебувають 24 затриманих", - розповів Чупрунов.

 

Опинилися в автозаках журналіст телеканалу "Дождь" Денис Кабаков. Причину затримання поліцейські не назвали.

 

Очільниця муніципального освіти "Гавань" Неллі Вавіліна. Вона тримала фотографію Олексія Навального та його дружини Юлії з написом "Свободу!".

 

Ще 3 пікетники, які стояли з плакатами "Гарант наклав" і "Зміни памперс, ботокс. Смердить".

 

Додамо, що усім закидають порушення порядку проведення мітингів.

 

Наразі відомо, що ще одна така акція відбулася в Архангельську. Тут затримали заступника координатора місцевого штабу Навального Єгора Бутакова.

 

Після того, як Навальний закликав людей виходити на протести, його штаби "негайно почали" підготовку до великих мітингів по всій Росії 23 січня.

 

Як повідомляла УМ, Олексію Навальному 18 січня у приміщенні поліцейського відділку міста Хімки обрали запобіжний захід.

 

Навальний відреагував на засідання у відділку поліції , зазначивши, що не розуміє, що відбувається:: "Дід у бункері настільки всього боїться, що демонстративно розірвали й викинули на смітник кримінальний кодекс Росії", - заявив політик.

 

Опозиціонер 17 січня повернувся в Москву з Німеччини, де він проходив лікування та реабілітацію після отруєння. У Росії раніше заявляли про плани затримати політика, коли він прибуде в країну. Причиною є начебто фігурування у справі "Ів Роше" 7-річної давності. Літак, у якому перебував Навальний, приземлився не у "Внуково", як планували, а в "Шереметьєво" Літак із Навальним сів у “Шереметьєво”, мав – у “Внуково”.

 

В аеропорту опозиціонера затримали. Вночі його перевезли до підмосковного міста Хімки у відділення поліції.
 
 
Адвокати 18 січня довго не могли потрапити до Навального.
 
 
Нагадаємо, німецькі експерти виявили в організмі Навального сліди отруєння нервово-паралітичним речовиною групи "Новічок". Лабораторії Німеччини, Франції та Швеції, а також експерти Організації по забороні хімічної зброї підтвердили факт отруєння.

 

У грудні автори спільного розслідування The Insider, Bellingcat і CNN за участю Der Spiegel прийшли до висновку, що замах на Навального вчинила в Томську спецгрупа з восьми оперативників ФСБ із секретного підрозділу відомства, які діяли під прикриттям Інституту криміналістики ФСБ.

 

Світові лідери та політики відреагували на затримання Навального. Зі світових столиць лунають заклики звільнити Навального та критика дій російської влади.