Затримання Навального: реакція світу

13:57, 18.01.2021
Затримання Навального: реакція світу

Адвокати 18 січня довго не могли потрапити до Навального.

Олексія Навального затримали у аеропорту "Шереметьєво" після повернення з Німеччини. Опозиціонера звинувачують у порушеннях зобов'язань умовно засудженого.

 

Політика відвезли у відділення поліції у місті Хімки під Москвою. Про це російський журналіст Ігор Яковенко розповів у прямому ефірі 24 каналу.

 

Як зазначив журналіст, у російських силовиків є достатньо великий "прейскурант" статей, за якими Навальний повинен буде відбувати покарання.

 

За одним зі сценаріїв, російська служба виконання покарань хоче перевести умовний термін опозиціонера у реальний, пояснив Яковенко. У 2014 році політика засудили до 3,5 років позбавлення волі умовно. Також йому призначили 5-річний випробувальний термін, дія якого вже завершилася.

 

"Формальних підстав для цього, якщо немає машини часу, немає. Адже його умовний термін вже закінчився. Проте у російському правосудді можливо все", -  підкреслив Яковенко.

 

Зауважимо, що у 2017 році Європейський суд з прав людини визнав справу політично вмотивованою та зобов'язав російську владу виплатити Навальному компенсацію.

 

Другий варіант – це варіант Слідчого комітету Росії, який звинувачує Навального у шахрайстві. Мовляв, він нібито сам вкрав у себе гроші, які перераховували йому його прибічники. Через це політику загрожує до 10 років ув'язнення.



Яковенко переконаний, що всі рішення щодо Навального ухвалює особисто Путін. Як про отруєння опозиціонера, так і про місце посадки літака, яким він повертався, чи обставини його затримання.

 

"Це навіть не затримання було, а викрадення. Вирішувати, за якою статтею судитимуть Навального та який термін йому дадуть, буде також Володимир Путін", - запевнив журналіст.

 

На його думку, скоріш за все, мовиться про те, щоб російський опозиціонер перебував у в'язниці до завершення президентського терміну Путіна, тобто до 2024 року.

 

Додамо, Навальний перебуває у приміщенні поліцейського відділку, де йому обирають запобіжний захід. Відеозвернення політика опублікувала у телеграмі його прессекретарка Кіра Ярмиш.

 

Опозиціонер розповів, що не розуміє, що відбувається.

 

"Мене 1 хвилину тому вивели з камери на зустріч з адвокатами. Мене привели сюди, а тут засідання Хімкінського суду", - зазначив Навальний.

 

За його словами, якісь люди знімаються все на камеру, інші сидять у приміщенні. Опозиціонеру пояснили, що все це називається відкритим засіданням суду.

 

Навальний додав, що не розуміє, чому засідання суду проходить у відділку поліції, та чому про нього нікого не попередили.

 

"Дід у бункері настільки всього боїться, що демонстративно розірвали й викинули на смітник кримінальний кодекс Росії", - заявив політик.

 

Та додав, що це беззаконня найвищого ступеня. Адже якось пояснити те, що відбувається, він не може.

 

 

Менш ніж за добу після затримання Олексія Навального в Шереметьєво на резонансні події в Москві відреагували в багатьох країнах Заходу. Зі світових столиць лунають заклики звільнити Навального та критика дій російської влади.

 

Правозахисні організації вважають переслідування Навального політично мотивованим. Amnesty International заявила, що вважає Навального в’язнем сумління, а його затримання — спробою російської влади змусити його замовкнути.

 

Звільнити Навального закликала і Human Rights Watch, назвавши його переслідування політично мотивованим.

 

Голова Європейської ради Шарль Мішель назвав затримання Навального «неприйнятним» і закликав звільнити його.

 

Міністр закордонних справ Німеччини Хайко Маас нагадав, що власна конституція та міжнародні зобов’язання вимагають від Росії Дотримуватися принципів верховенства закону і захисту громадських прав". «Ці принципи, звичайно ж, повинні бути застосовані і до Олексія Навального. Його слід негайно звільнити», — додав Маас.

 

Аналогічні заклики озвучили в МЗС Франції. «Разом з нашими європейськими партнерами стежимо за ситуацією з максимальною увагою та закликаємо до негайного звільнення Навального», — йдеться в заяві прессекретаря французького міністерства Агнес фон дер Мюль.

 

У МЗС Великої Британії заявили, що «глибоко стурбовані» затриманням Навального. «Замість того, щоб переслідувати жертву цього жахливого злочину, російська влада має розслідувати, як хімічну зброю почали застосовувати на російській землі».

 

Міністри закордонних справ Литви, Латвії та Естонії виступили зі спільною заявою з приводу затримання Навального. Його опублікував в Twitter міністр закордонних справ Латвії Едгар Ринкевич.

 

«Затримання Олексія Навального є абсолютно неприйнятним. Ми вимагаємо від російської влади його негайного звільнення», — написав Ринкевич. Він попередив, що Євросоюз розгляне можливість запровадження нових санкцій проти Росії, якщо опозиціонера не відпустять найближчим часом.

 

Відреагував на затримання Навального і польський президент Анджей Дуда, закликавши міжнародну спільноту до реакції на дії влади РФ.

 

«Дії російської влади щодо Олексія Навального не повинні залишитися без наслідків для відносин міжнародної спільноти з цією країною. Від імені Польщі - члена Ради ООН з прав людини я закликаю до міжнародної солідарності в цій ситуації», — написав Дуда.

 

МЗС Австрії в Twitter також висловив стурбованість через затримання російського опозиціонера:

 

«Активне громадянське суспільство і політична опозиція є наріжними каменями всіх демократичних суспільств. Австрія вимагає негайного звільнення Навального і проведення повного і незалежного розслідування замаху на його життя», — сказано в повідомленні.

 

У Держдепі США «рішуче засуджують рішення Росії заарештувати Олексія Навального». «Ми з глибоким занепокоєнням відзначаємо, що його затримання є останнім в серії спроб змусити замовкнути Навального. Ми вимагаємо його негайного і беззастережного звільнення», — заявив глава Держдепу Майк Помпео. «Упевнені в собі політичні лідери не бояться голосів конкурентів, не здійснюють насильство і не затримують політичних опонентів незаконно», — додав Помпео.

 

Майбутній радник обраного президента США Джо Байдена з питань держбезпеки Джейк Салліван закликав звільнити Навального і покарати винних в отруєнні опозиціонера.

 

«Навальний повинен бути негайно звільнений, а винних в замаху на його життя слід притягнути до відповідальності. Нападки Кремля на Навального — це не просто порушення прав людини, а й виклик російському народу, який хоче, щоб його голос був почутий», — написав Салліван.

 

Американський сенатор і колишній кандидат у президенти США Берні Сандерс на тлі новин про затримання Навального заявив, що «Сполучені Штати мають підтримати тих, хто бореться з корупцією і працює в ім'я демократії в усьому світі».

 

«Переживши замах на своє життя, російський активіст Олексій Навальний був затриманий після того, як сьогодні мужньо повернувся до Росії. Я закликаю до його звільнення», — написав у своєму Twitter Сандерс.

 

Глава МЗС Канади Марк Гарно назвав неприйнятним затримання Навального, закликавши владу РФ звільнити політика і повторивши вимогу розслідувати його отруєння.

 

Голова постійної делегації Верховної Ради України в ПАРЄ Марія Мезенцева написала у Facebook, що українська делегація планує підняти питання щодо оскарження повноважень делегації Росії, в тому числі у зв’язку із затриманням в Москві Навального.

 

«Наша делегація використовуватиме всі можливі інструменти, які передбачає регламент, для подальших кроків щодо обговорення (urgent debates) та оскарження повноважень РФ, ґрунтуючись, зокрема, і на цих подіях», — написала Мезенцева.

 

Однією з перших на затримання Навального відреагувала лідер білоруської опозиції та екскандидат в президенти республіки Світлана Тіхановська. Вона написала в Twitter, що затримання Навального — це «небезпечний крок до позбавлення росіян політичної альтернативи».

 

«Білорусь бачила наслідки такого поводження з політичними опонентами. Це не відповідає інтересам російського народу і країни», — вважає Тіхановська.

 

Як повідомляла УМ, опозиціонер 17 січня повернувся в Москву з Німеччини, де він проходив лікування та реабілітацію після отруєння. У Росії раніше заявляли про плани затримати політика, коли він прибуде в країну. Причиною є начебто фігурування у справі "Ів Роше" 7-річної давності. Літак, у якому перебував Навальний, приземлився не у "Внуково", як планували, а в "Шереметьєво" Літак із Навальним сів у “Шереметьєво”, мав – у “Внуково”.

 

В аеропорту опозиціонера затримали. Вночі його перевезли до підмосковного міста Хімки у відділення поліції.
 
 
Адвокати 18 січня довго не могли потрапити до Навального.
 
 
Нагадаємо, німецькі експерти виявили в організмі Навального сліди отруєння нервово-паралітичним речовиною групи "Новічок". Лабораторії Німеччини, Франції та Швеції, а також експерти Організації по забороні хімічної зброї підтвердили факт отруєння.

 

У грудні автори спільного розслідування The Insider, Bellingcat і CNN за участю Der Spiegel прийшли до висновку, що замах на Навального вчинила в Томську спецгрупа з восьми оперативників ФСБ із секретного підрозділу відомства, які діяли під прикриттям Інституту криміналістики ФСБ.


 
 

 
 

 

Затримання Навального: що відомо

  • Опозиціонер 17 січня повернувся в Москву з Німеччини, де він проходив лікування та реабілітацію після отруєння.
  • У Росії раніше заявляли про плани затримати політика, коли він прибуде в країну. Причиною є начебто фігурування у справі "Ів Роше" 7-річної давності.
  • Літак, у якому перебував Навальний, приземлився не у "Внуково", як планували, а в "Шереметьєво".
  • В аеропорту опозиціонера затримали. Вночі його перевезли до підмосковного міста Хімки у відділення поліції.
  • Адвокати 18 січня довго не могли потрапити до Навального.


https://24tv.ua/navalniy-prokomentuvav-obrannya-yomu-zapobizhnogo-novini-rosiyi_n1515570