Навального затримали в аеропорту «Шереметьєво» і вивезли у невідомому напрямку

21:10, 17.01.2021
Навального затримали в аеропорту «Шереметьєво» і вивезли у невідомому напрямку

Олексій Навальний із дружиною Юлією за лічені хвилини до затримання у Шереметьєво. (Фото Кіри Ярмиш)

Російський опозиціонер Олексій Навальний був затриманий співробітниками служби виконання покарань під час проходження паспортного контролю в аеропорту «Шереметьєво» у Москві одразу після прильоту з Берліна у неділю пізно ввечері.

 

Причина: Навальний нібито перебував у розшуку, хоча до Німеччини свого часу його вивезли у стані коми після отруєння.

 

Як повідомляє Україна молода з посиланням на адвоката опозиціонера Ольгу Михайлову, його речницю Кіру Ярмиш.

 

Втім, силовики не пропустили адвоката до підзахисного, як і дружину Юлію Навальну, після чого оперативники вивезли Навального у невідомому напрямку.

 

Зауважимо, що літак авіакомпанії "Побєда" рейсу 936 з Берліна з Олексієм Навальним мав приземлитися у московському «Внуково», де опозиціонера планували зустрічати прихильники. Втім, російська влада наказала екіпажу посадити літак у «Шереметьєво» поблизу Москви.

 

Прес-секретар Навального Кіра Ярмиш наголошує, що наразі невідомо, в якому статусі перебуває політик і куди його повезли.

 

Згодом в управлінні Федеральної служби виконання покарань (ФСВП) по Москві заявили, що опозиціонер Олексій Навальний затриманий за ухилення від явки в кримінально-виконавчу інспекцію як умовно засуджений за злочин.

 

Зокрема, прес-бюро московського управління ФСВП повідомило:

 

«17 січня в аеропорту "Шереметьєво" співробітниками відділу розшуку оперативного управління УФСВП по Москві був затриманий засуджений до умовного покарання Олексій Навальний, який з 29 грудня 2020 року перебував у розшуку за багаторазові порушення випробувального терміну. До рішення суду (про подальший запобіжний захід - ред.) він буде перебувати під вартою».

 

Як повідомляла «УМ», в неділю Навальний вилетів до Москви з Берліну і на борту літака сказав журналістам, що йому нема чого боятися, адже він повертається додому.

 

20 серпня 2020 року Навальному стало зле в літаку, коли він повертався з Томська в Москву. Авіалайнер здійснив вимушену посадку в аеропорту Омська. Опозиціонер у стані коми був доставлений в реанімацію місцевої лікарні, а через два дні його відправили до Берліна.

 

Німецькі експерти виявили в організмі Навального сліди отруєння нервово-паралітичним речовиною групи "Новічок". Лабораторії Німеччини, Франції та Швеції, а також експерти Організації по забороні хімічної зброї підтвердили факт отруєння.

 

У грудні автори спільного розслідування The Insider, Bellingcat і CNN за участю Der Spiegel прийшли до висновку, що замах на Навального вчинила в Томську спецгрупа з восьми оперативників ФСБ із секретного підрозділу відомства, які діяли під прикриттям Інституту криміналістики ФСБ.