У Берліні долучилися до акції «Ні капітуляції»

21:51, 14.10.2019
У Берліні долучилися до акції «Ні капітуляції»

(ото: Ольга Танасійчук. Укрінформ)

Українські активісти в Берліні підтримали в понеділок всеукраїнську акцію "Ні капітуляції".

 

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

 

Під посольство України у ФРН прийшли близько десятка людей, 
 

"Провести (акцію - ред.) сьогодні, в День захисника, є неймовірно важливим, бо є загроза капітуляції. Є загроза скасувати одним рухом всі досягнення, знищити Майдан. Капітуляція означає стати сателітом Росії, Майдан боровся проти цього. Це означає перекреслити роки важкої роботи", - розповіли організатори акції Катерина Ворожбит і Андрій Федоришин.

 

 

Вони виступають "проти мирного процесу так, як він прописаний у "формулі Штайнмаєра", проти імплементації мирних угод у такий спосіб". Водночас власних рецептів того, як просувати мирний процес, у маніфестантів немає.

 

Мітингувальники – здебільшого молодь. Серед них виокремлюється чоловік з шевронами. Це Андрій Запорожець, учасник АТО в 2014-2015 роках, воював у батальйоні"Дніпро-1", до війни жив у Донецьку. Він спеціально приїхав у Берлін з іншого міста.

 

 

"Не хочу, щоби те, що здобувалося дуже великими зусиллями, раптом пішло нанівець" - відповідає він на запитання, що привело його під стіни посольства.

 

"Я бачу, що дуже скорочуються витрати на армію замість продовження її укріплення; я бачу бажання віддати те, що наші брали великою кров’ю за так званою тактикою "жаб'ячих стрибків" і створити нову сіру зону. Я бачу генералів, які малюють ще більш віддалені від реальності результати для керівництва держави по Золотому, по настрою у військах і таке інше. Війська виконають наказ, але з яким настроєм?" - говорить Запорожець.

 

Маніфестанти принесли саморобні плакати за гаслами "Капітуляція не дорівнює свободі", "До миру в Україні через перемогу України", "Мені не потрібен руський мір, мені потрібна українська перемога!" та інші.

 

Як повідомляла УМ, в Києві 14 жовтня відбувся марш "Ні капітуляції!" проти реалізації "формули Штайнмаєра"

 

Учасники акції "Ні капітуляції" вимагають відставки глави ОПУ Андрія Богдана.

 

Також мітингувальники наклеїли на будівлю Офісу президента наклейки, зокрема "Ні капітуляції", "Крим – це Україна", "Донбас – це Україна", "Ні формулі Штайнмаєра", "Богдана у відставку". Представники Правого сектора обклеїли портретами загиблих воїнів АТО парадний вхід.

 

7 жовтня Збройні сили України і бойовики повинні були почати розведення сил в районі населених пунктів Золоте і Петровське. Однак міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявив, що розведення військ у цих населених пунктах 7 жовтня не буде, оскільки бойовики порушили домовленість.

 

Ввечері 1 жовтня президент України Володимир Зеленський повідомив, що делегація України погодила "формулу Штайнмаєра" під час зустрічі Контактної групи у Мінську. Зеленський заявив, що її не слід боятися.

 
 
Також на переговорах у Мінську було досягнуто домовленостей про початок розведення сил у Петрівському та Золотому на Луганщині. "Хочу заспокоїти місцеве населення. Я особисто гарантую, що ви будете захищені і відвід військових ніяк не вплине на вашу безпеку", - пообіцяв президент.
 
 
Нещодавно прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков заявляє, що Кремль має певний вплив на бойовиків на Донбасі, але гарантувати відведення військ не може.
 
 
 
 
 
 
 
 
Тим часом мешканці Золотого-4 ухвалили звернення до президента Зеленського, у якому вимагають скасувати розведення військ.