У Києві проходить віче «Зупинимо капітуляцію!» (Наживо)

12:17, 06.10.2019
У Києві проходить віче «Зупинимо капітуляцію!» (Наживо)

(Укрінформ)

У неділю, 6 жовтня 2019 року, о 12:00 на Майдані Незалежності у Києві розпочалось віче "Зупинимо капітуляцію!".

 

Його організовує "Рух спротиву капітуляції".

 

10 тисяч людей вийшли на акцію, протестуючи проти погодження Україною "Формули Штайнмаєра".

 

Учасники тримають в руках прапори України, плакати з написами "Ні капітуляції", "Ні амністії", "Слуга виходь, народ прийшов".

 

 

Акція проходить мирно, на Майдані відбувається концерт.

 

Начальник поліції Києва Андрій Крищенко заявив, що порушень не зафіксовано.

 

"Все спокійно, людей до 10 тисяч, 300 поліцейських, нацгвардійців загалом у центральній частині міста, патрулі, все було спокійно, затриманих немає", — сказав він.

 

 

 

Схожі акції під спільною назвою "Ні капітуляції" зараз відбуваються в Одесі та Дніпрі.

 

Серед підписантів заяви про створення “Руху опору капітуляції” – колишній політв’язень Кремля Володимир Балух, почесний президент Національного університету “Києво-Могилянська академія” В’ячеслав Брюховецький, колишній міністр освіти Сергій Квіт, колишня в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун, очільник Української добровольчої армії Дмитро Ярош, дипломати Володимир Огризко, Володимир Василенко, політик Роман Безсмертний, екснардепи Андрій Тетерук, Сергій Висоцький, Андрій Левус, Ігор Лапін, Олег Березюк, Дмитро Лінько, Олег Медуниця, Тарас Стецьків, речник волонтерської спільноти “Інформнапалм” Михайло Макарук, виконавчий віцепрезидент Конгресу національних громад України Йосип Зісельс, музиканти Юрій Журавель та Сергій Фоменко, голова “Молодіжного націоналістичного конгресу” Соломія Фаріон, волонтери, ветерани АТО та ін.

 

 

"Україна стоїть за пів кроку до капітуляції у війні з Росією. Проведення виборів в ОРДЛО відкриває двері до атономії ОРДЛО, легаліації терористів у якості політиків та "народної міліції" і зрештою втрати суверенітету України. З метою системної протидії капітуляції ми оголошуємо створення РУХУ ОПОРУ КАПІТУЛЯЦІЇ", - йдеться в повідомленні організаторів. 

 

"Формула Штайнмаєра" - це пропозиція Франка Вальтера-Штайнмаєра - нині президента Німеччини, а до цього - міністра закордонних справ ФРН, - яка передбачає одночасне проведення виборів на Донбасі і ухвалення закону про особливий статус цих територій.

 

Критики цієї "формули" побоюються, що вона не передбачає пріоритетного виконання безпекової частини Мінських угод. Вони наполягають, що будь-яким виборам і обговоренням особливого статусу Донбасу має передувати виведення військ і встановлення контролю України над кордоном з Росією.

 

Нагадаємо, проти реалізації "формули Штайнмаєра" раніше виступили Львівська обласна рада, Івано-Франківська обласна рада та Хмельницька облрада, а також Сумська та Кропивницька міські ради. 

 

 1 жовтня президент України Володимир Зеленський повідомив, що делегація України погодила "формулу Штайнмаєра" під час зустрічі Контактної групи у Мінську. Зеленський заявив, що її не слід боятися.

 
При цьому колишній представник України у політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи Роман Безсмертний закликав не ухвалювати "формулу Штайнмаєра": "Небезпека! У будь-якому випадку українська сторона це не може підписувати в Мінську! Не можна це розглядати і в нормандському форматі. Це вибори за сценарієм Кремля. Це вибори заради легітимізації „влади“ на окупованій території! Цей папірець не забезпечить мир, не вирішить соціально-гуманітарні проблеми!", - стверджує політик.
 
3 жовтня, президент Володимир Зеленський записав відео та запевнив, що вибори на непідконтрольній Києву території Донбасу можуть пройти тільки за українським законодавством.