Розведення військ у Петрівському й Золотому відклали через обстріли окупантів

13:04, 07.10.2019
Розведення військ у Петрівському й Золотому відклали через обстріли окупантів

(фото: facebook.com / Ірина Геращенко)

Розведення військ у Петрівському і Золотому на Луганщині, яке мало розпочатися 7 жовтня, відкладено через порушення окупантами режиму припинення вогню в цих точках.
 
Про це заявив міністр закордонних справ України Вадим Пристайко на спільному брифінгу з главою МЗС Латвії Едгаром Рінкевичсом у Києві, повідомляє "Укрінформ".
 
"Сьогодні мало б початися розведення (у Петрівському і Золотому, - ред.), про це дійсно домовилися у Мінську наші переговорні команди. На превеликий жаль, ви знаєте, що декілька днів тому були обстріляні і Петрівське, і Золоте, а наскільки ви пам'ятаєте, наше рішення було про те, що розведення починається на сьомий день після того, як на цій конкретній ділянці зберігається мир і не відбувається обстрілів", - сказав Пристайко.
 
Він додав, що саме тому тепер доведеться чекати наступного періоду семи днів тиші, який має довести, що сторони мають серйозні наміри і готові до таких подальших кроків, як розведення.
 
Як відомо, міністр закордонних справ Латвійської Республіки Едгар Рінкевичс 7-8 жовтня з офіційним візитом перебуває в Україні.
 
Разом з тим у Міноборони закликали "громадян зберігати виважену позицію".
 

"Збройні Сили України, для яких забезпечення безпеки та збереження життя громадян є найвищою цінністю, продовжуватимуть надавати допомогу мирному населенню. Зокрема, підрозділи цивільно-військового співробітництва й надалі співпрацюватимуть із місцевою владою в рамках реалізації поточних гуманітарних проектів, аби громадяни України у районах розведення мали предмети першої необхідності для життя", - заспокоюють там.
 
У Міноборони заявляють, що в разі, якщо після відведення військ окупанти ігноруватимуть домовленості і спробують повернутися на раніше займані позиції, українські військовослужбовці "діятимуть адекватно".
 
Нагадаємо, ввечері 1 жовтня президент України Володимир Зеленський повідомив, що делегація України погодила "формулу Штайнмаєра" під час зустрічі Контактної групи у Мінську. Зеленський заявив, що її не слід боятися.
 
Також на переговорах у Мінську було досягнуто домовленостей про початок розведення сил у Петрівському та Золотому на Луганщині. "Хочу заспокоїти місцеве населення. Я особисто гарантую, що ви будете захищені і відвід військових ніяк не вплине на вашу безпеку", - пообіцяв президент.
 
 
 
 
Тим часом мешканці Золотого-4 ухвалили звернення до президента Зеленського, у якому вимагають скасувати розведення військ.