Аналізи кандидатів: до Києва їдуть експерти VADA

16:48, 08.04.2019
Аналізи кандидатів: до Києва їдуть експерти VADA

Кандидати у президенти України Петро Порошенко та Володимир Зеленський (Фото LIGA.net)

 

 

 

До Києва приїдуть експерти Добровільної антидопінгової асоціації (VADA), аби перевірити кандидатів у президенти Порошенка і Зеленського.

Про це VADA просив екс-чемпіон світу з боксу Володимири Кличко. Й експерти погодилися провести експертизу біологічних матеріалів кандидатів у президенти України Петра Порошенка і Володимира Зеленського.

Про це Кличко повідомив у Twitter.
 

"Ви готові, панове кандидати в президенти, здати тести?" - написав Кличко в соцмережі й додав до повідомлення відео із заявою президента VADA Маргарет Гудмен.

"Я доктор Маргарет Гудмен, президент і засновник добровільної антидопінгової асоціації VADA. Ця неприбуткова організація була заснована в 2011 році, щоб спортсмени отримали можливість продемонструвати своє бажання і волю до чесних і чистих змагань. З того часу ми провели тисячі тестів для спортсменів з усього світу. Ці тести роблять тільки кваліфіковані і сертифіковані фахівці в усьому світі з лабораторій асоціації. Якщо кандидати в президенти України погодяться, ми вважатимемо за честь і будемо горді допомогти їм продемонструвати чистоту змагань і чесність їхньої політики", - повідомила Гудмен у відео.

 


VADA - це організація, що просуває ефективні антидопінгові практики і програми в боксі і змішаних єдиноборствах. Організація також організувала лабораторію, схвалену Всесвітнім антидопінговим агентством (WADA) для проведення випробувань, і міжнародно-визнану антидопінгову групу для збору зразків та підтримки ланцюжка поставок.

Як повідомляла УМ, Порошенко раніше заявляв, що готовий пройти допінг-тест WADA. Він наголосив, що можлива наркотична залежність майбутнього глави держави є прямою загрозою національній безпеці.

У штабі Зеленського поки не коментували повідомлення.


Нагадаємо, у середу ввечері, 3 квітня, кандидат у президенти Володимир Зеленський записав зухвале відеозвернення, де вимагав дебатів з чинним президентом Петром Порошенком на стадіоні НСК "Олімпійський" у Києві замість студії Суспільне.ua, як того вимагає закон про вибори, а також здати аналізи на наркотики та алкоголь.

Президент Порошенко о 3:37 ранку четверга записав відео у відповідь, де погодився з умовою Зеленського щодо проведення дебатів на Олімпійському. "Стадіон, так стадіон", - сказав президент. При цьому він дав зрозуміти Зеленському, що настроєний на серйозну розмову про майбутнє України.

Також чинний президент закликав опонента разом здати аналізи в державній лабораторії НСК "Олімпійський" у п'ятницю, о 9:00, проте Володимир Зеленський обрав приватну лабораторію "Євролаб", що належить його Андрію Пальчевському, який публічно висловлювався на його підтримку.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Зеленський пішов у президенти всупереч дружині

Арбітром у "битві лабораторій" виступила в.о.мінстра охорони здоров'я Уляна Супрун, яка рекомендує звертатися за правдивими тестами на наркотики та алкоголь таки до фахівців антидопінгового центру олімпійського комітету, які працюють зі спортсменами.

Тим не менш, Володимир Зеленський прийшов до лабораторії "Євролаб", де аналізи в нього взяв актор серіалу "Свати" і колишній учасник кулінарного шоу "МастерШеф" Влад Кирякулов. Після того, як актора впізнали, в мережі заговорили про театральну постанову замість реального взяття аналізів.

Окрім того, в результатах аналізу крові кандидата в президенти Володимира Зеленського стояла дата 2 квітня замість 5 квітня. У клініці "Євролаб" заявили, що це сталося через їхню помилку. Та пояснили, що "що ця помилка оператора абсолютно не впливає на результат дослідження.

А в штабі Порошенка заявили, що немає жодних підстав вважати, що в лабораторії Пальчевського зможуть об'єктивно розглянути результати аналізів Зеленського.