Міжнародний день рідної мови: у Львові презентували перший східнослов’янський словник

16:32, 21.02.2023
Міжнародний день рідної мови: у Львові презентували перший східнослов’янський словник

Унікальний словник 16-го століття "Лексис" Лаврентія Зизанія. (Фото: Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького)

У Львові в Національному музеї імені Андрея Шептицького презентували перший друкований церковнослов'янсько-український словник "Лексис" Лаврентія Зизанія 1596 року. В установі зберігається цей примірник.

 

Як інформує УМ, про це 21 лютого повідомила пресслужба музею у Facebook.

 

Світ побачив “Лексис” у 1596 році. Він відіграв значну роль у розвитку східнослов’янської лексикографії, серед якої українська.

 

“Сьогодні (21 лютого – ред.) – Міжнародний день рідної мови. З цієї нагоди презентуємо перший друкований церковнослов’янсько-український словник мовознавця, письменника та перекладача Лаврентія Зизанія (1560-ті (?) – після 1634), який зберігається у фонді рукописів та стародруків НМЛ”, — йдеться у повідомленні.

 

 

У словнику 1061 “словенське” слово, тобто церковнослов’янських або староруських, малозрозумілих для читачів. Автор передає “словенські реченія” відповідниками тогочасної української літературної мови.

 

 

Мовознавець використовував українську мову у частині “Лексиса”. Він “об’єктивно сприяв поширенню і закріпленню її в літературі, підвищував її авторитет в очах сучасників та доводив, що українська мова гідна бути літературною мовою”.

 

 

Як повідомляє УМ, «Велесова книга»: код до розуміння нації.