Пам’ятник генералу НКВС Федорову у Дніпрі демонтували комунальники

17:11, 10.02.2023
Пам’ятник генералу НКВС Федорову у Дніпрі демонтували комунальники

Пам’ятник генерал-майору НКВС Олексію Федорову зберігає КП «Зооконтроль». (Фото з відкритих джерел)

Пам’ятник генерал-майору НКВС Олексію Федорову біля центрального парку імені Глоби демонтувала міська влада Дніпра на цьому тижні.

 

Як інформує Україна молода, про йдеться у відповіді міської ради Дніпра на інформаційний запит «Радіо Свобода».

 

Згідно з документом, пам’ятник Федорову зняли за рішенням виконкому міськради Дніпра від 10 січня.

 

Відтепер об’єкт зберігатимуть на території комунального підприємства «Зооконтроль».

 

У минулому році пам’ятник Олексію Федорову позбавили статусу пам’ятки. Його вилучили з Державного реєстру нерухомих пам’яток України як пам’ятку історії місцевого значення. Рішення ухвалило Міністерство культури й інформаційної політики.

 

ДОВІДКА «УМ»

 

Пам’ятник у Дніпрі увічнював ім’я Олексія Федорова (1901–1989) – радянського партійного та державного діяча, двічі Героя Радянського Союзу. Він був учасником встановлення радянської влади в Україні у 1917–1920 роках, потім – генерал-майором НКВС СРСР.

 

У 40-і роки, працюючи на посаді першого секретаря Херсонського обкому КП(б)У, був одним із виконавців сталінської продовольчої політики в Україні, яка призвела до голоду 1946–1947 років.

 

Федоров також очолював комісію у справах колишніх партизанів і підпільників при Президії Верховної Ради УРСР, яка виконувала, зокрема, «фільтраційні» функції щодо людей, які перебували на окупованій території під час війни.

 

Як повідомляла «УМ», 9 лютого в Києві у Маріїнському парку нарешті знесли з постаменту пам’ятник радянському генералу Миколі Ватутіну.

 

Напередодні, 8 лютого, в Києві демонтували пам'ятник ще одному радянському діячу – льотчику Валерію Чкалову.