Рада проголосила Декларацію про державний суверенітет 32 роки тому

12:54, 16.07.2022
Рада проголосила Декларацію про державний суверенітет 32 роки тому

Декларувалося, що Україна є суверенною національною державою, а єдиним джерелом влади —народ України (Архівне фото)

32 роки тому Верховна Рада УСCP ухвалила документ про проголошення державного суверенітету України. Тобто вперше День незалежності Україна відсвяткувала саме 16 липня 1991 року.
 
Про це інформує Україна молода. 
 
У преамбулі Декларації наголошувалося, що Верховна Рада УРСР проголошує суверенітет України як «верховенство, самостійність, повноту та неподільність влади республіки в межах її території, незалежність та рівноправність у зовнішніх відносинах».
 
У Декларації було положення про громадянство, економічну самостійність України, намір створити банківську, цінову, фінансову, митну та податкову системи, сформувати державний бюджет, а в разі необхідності запровадити власну валюту тощо.
 
Декларація визнавала самостійність республіки у вирішенні питань науки, освіти, культурного та духовного розвитку української нації.
 
Декларувалося, що Україна є суверенною національною державою, а єдиним джерелом влади – народ України, а не компартія, закріплювалось право на власну грошову одиницю, власні Збройні Сили, громадянство. Після ухвалення Декларації у центрі Києва відбувся багатотисячний мітинг, на якому виступали політики – представники демократичних сил.
 
Документ проголошував, що українці, «як правило», проходитимуть армійську службу на теренах України. А за її межами − виключно за згоди парламенту. І вже за кілька тижнів Верховна Рада ухвалила закон, згідно з яким всі українці, що проходили на той час службу на просторах «єдиного і могутнього», повинні були повернутися на рідну землю.
 
Окрім «Декларації про державний суверенітет України», було ухвалено ще й постанову «Про День проголошення незалежності України» – 16 липня проголошувалося святковим і вихідним днем на території України. Тож вперше День незалежності Україна відсвяткувала саме 16 липня 1991 року.
 
Як повідомляла УМ, у неділю, 17 липня, виповниться 85 років від дня наро­дження Івана Геля, українського правозахисника, дисидента, політв’язня і публіциста.
 
Цього дня на Личаківському цвинтарі у Львові, де похований громадський діяч, з ініціативи його доньки Оксани Гель відбудеться громадська панахида. Вклонитися могилі прийдуть його побратими, а священники кількох церков відслужать заупокійну службу.