Ніколи «разом»: монумент дружби України й росії в Переяславі демонтували

11:59, 07.07.2022
Ніколи «разом»: монумент дружби України й росії в Переяславі демонтували

Переяславці остаточно зруйнували радянський міф про вічну дружбу з росією: демонтували монумент про міфічне 300-річчя возз’єднання. (Фото: Вячеслав Саулко/скріншот відео)

У Переяславі на Київщині у четвер, 7 липня, нарешті демонтували пам’ятник, встановлений до 300-річчя возз’єднання України і Росії.

 

Про це на своїй сторінці у фейсбуці повідомив міський голова міста В’ячеслав Саулко.

 

Як повідомляє Україна молода, роботи з демонтажу розпочали рано-вранці – на вулиці ще тільки починало світати.

 

Тож переяславці, які вранці йшли на роботу, стали свідками цього історичного моменту, коли скульптурний символ брехливої «дружби» опустився на грішну землю.

 

 

«Сьогодні переяславці остаточно зруйнували радянський міф про вічну дружбу з росією - у цей ранок монумент, присвячений 300-річчю возз’єднання офіційно йде в історію. Наразі ми його безпечно демонтували і перемістимо у надійне місце зберігання», - повідомив міський голова Переяслава В’ячеслав Саулко.

 

 

Він також пояснив, чому процес демонтажу так затягнувся.

 

«Міська влада, попри усе бажання швидких рішень і справедливий тиск громадян, - це не варвари, не орки. Ми працюємо винятково в правовому полі, - зазначив він. -  Саме тому ми чекали остаточного рішення від Міністерства культури та інформаційної політики України, бо пам’ятник перебував в Державному реєстрі нерухомих пам’яток, тобто під охороною.

 

Щойно отримали, невідкладно зносимо - не анонсували, бо не хотіли робити з цього якогось показового шоу і свята, картинки для російських пропагандистів. Наша картинка - те, як пам'ятник йде слідом усім відомого корабля».

 

 

Міський голова також подякував проукраїнським рішучим громадянам і патріотичним організаціям за те що вони, «як би не кортіло, не робили самочинств і зайвих рухів, не здійснювали провокацій», а «усі смиренно дочекалися дня, коли є усі правові підстави цивілізовано зняти пам’ятник».

 

 

«Знесенням пам'ятника ми даємо чітку відповідь окупантам - в Переяславі їм не раді.  Бо які виправдання для вас, росіяни, можуть бути після всіх тих жахіть яких ми набачилися протягом кількох місяців цієї війни, коли брудний чобіт вашого солдата гуляв нашим регіоном, руйнував, грабував, гвалтував Бучу, Гостомель, Ірпінь та інші міста нашої країни? Про яку подальшу дружбу і зв’язки може йти тепер мова? Ми вже ніколи не будемо «разом», як це тривалий час нав’язувалося вами», - додав мер.

 

                                                                                                   Руслан Дяченко.

 

«Ми віримо в перемогу України, перемога буде за нами! І останні символи тоталітаризму будуть зникати, як зникає сьогодні цей пам’ятник», - наголосив голова Бориспільської районної військової адміністрації Руслан Дяченко, який теж був присутній під час процедури демонтажу монумента.

 

Нагадаємо, скульптурну композицію було встановлено в 1954 році на честь 300-річчя воз’єднання України з росією. Ще від початку війни в 2014 році місцеві патріоти і громадські активісти домагалися його демонтажу.

 

Про необхідність прибрати цей рудимент міфологічної «дружби» неодноразово писала й «Україна молода». І ось нарешті на один маркер тоталітарного імперського минулого на мапі Переяслава й усієї України стало менше.