Ліквідатор ЧАЕС Анатолій Демський презентував книгу «Чорнобильський роман»

14:15, 19.12.2021
Ліквідатор ЧАЕС Анатолій Демський презентував книгу «Чорнобильський роман»

Анатолій Демський під час презентація книги «Чорнобильський роман». (Фото: Artem Galkin)

Презентація книги «Чорнобильський роман» ліквідатора Анатолія Демського відбулась у Національній бібліотеці імені Ярослава Мудрого у Києві на цьому тижні.

 

Як інформує Україна молода, про це у Facebook повідомила одна із організаторів заходу Марія Мороз.

 

Вона зазначила, що «Чорнобильський роман» – результат понад десяти років творчої роботи і десятиліть роздумів та досліджень.

 

Роман розповідає про знайомство головного героя з жінкою мрії, яке відбулося в Зоні ЧАЕС. Там вахти ділять все існування на «тут» і «там», де можливе життя «тут і тепер», альтернативне до того, що за межами Зони.

 

Автор перемежовує історію кохання глибокими екскурсами в історію Чорнобиля, ознайомленням з буденним життям ліквідаторів, багатьма побутовими деталями, розсипаними по всьому тексту.

 

На відміну від багатьох книг про ЧАЕС, у «Чорнобильському романі» події розгортаються не в момент самої аварії, а впродовж п’яти років після неї. У той час, коли над зруйнованим 4-м реактором зводили саркофаг.

 

Пан Демський у художній формі поєднав особистий досвід і романтичну історію.

 

 

Директор видавництва «Саміт-Книга» Ігор Степурін повідомив, що Український інститут книги придбав 300 примірників «Чорнобильського роману» в межах державних закупівель для бібліотек.

 

Зокрема, Анатолій Демський - учасник ліквідації наслідків катастрофи на ЧАЕС. У складі Оперативної групи Академії наук України впроваджував нову систему контролю безпеки за станом зруйнованого 4-го блока. Автор статей та книжки «ЧАД» (2011) про Чорнобиль.

 

Як повідомляла «УМ», у Чернівцях відбулася прем`єра документального фільму «Хто ми? Психоаналіз українців» в якому досліджують колективні психотравми ХХ століття і те, як вони впливають на сучасних українців.