Вахтанг Кіпіані упорядкував книгу «Країна жіночого роду» про видатних українок ХХ століття

08:44, 26.07.2021
Вахтанг Кіпіані упорядкував книгу «Країна жіночого роду» про видатних українок ХХ століття

Вахтанг Кіпіані упорядкував і представив нову книгу «Країна жіночого роду». (Фото видавництва Vivat)

Журналіст і історик Вахтанг Кіпіані упорядкував збірник про видатних українок ХХ століття – «Країна жіночого роду». Книга вийде друком у видавництві Vivat.

 

Як інформує «Україна молода, про це йдеться на сторінках видавництва Vivat у соцмережах.

 

Вахтанг Кіпіані разом із видавництвом представив нову книгу ще в останній день «Книжкового Арсеналу».

 

Втім, у Vivat кажуть, що нова книга попередньо вийде 2 серпня 2021 року. Книга вже доступна до передплати на сайті Vivat.

 

До книги увійшло 26 історій про жінок, чий внесок раніше не був оцінений – це лікарки, вчительки, учасниці національно-визвольного руху, політув’язнені, журналістки, культурні діячки.

 

«У цій книзі можна знайти інтерв’ю, свідчення, архівні документи й довідки про українок, які з’являлися на ресурсі "Історична правда".  Наприклад, унікальне інтерв’ю Квітки Цісик, статті про докторку медицини Розалію Ліфшиць-Винниченко, підпільницю Ірину Тимочку "Христю" й письменницю Олену Телігу; розмова з Валентиною Шевченко, яка очолювала Президію Верховної Ради УРСР під час аварії на ЧАЕС», – йдеться в описі видавництва.

 

Кожна історія в книзі має свого автора-дослідника, серед них: Іван Ольховський, Оксана Кісь, Кирило Стеценко, Оксана Левантович, Володимир В’ятрович, Марта Гавришко та інші.

 

 

Перший примірник з авторським підписом Вахтанг Кіпіані продав в останній день «Книжкового арсеналу» на аукціоні за 2 тисячі гривень. Ці гроші пішли на підтримку «Українського жіночого фонду» для програми про жіноче лідерство.

 

Як повідомляла «УМ», раніше лідер ОПЗЖ Віктор Медведчук безуспішно позивався до Кіпіані і видавництва Vivat  через книгу «Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР».

 

Колишній адвокат Стуса Медведчук вимагав заборонити книгу через те, що інформація в ній нібито не відповідає дійсності.

 

Втім, 19 березня 2021 року Київський апеляційний суд дозволив поширювати книгу «Справа Василя Стуса».