Смак Різдва

Смак Різдва

Завершується передріздвяний піст, ось–ось не за горами й Різдво. Не буде перебільшенням сказати, що для кожного це свято — особисте, втаємничене, знакове, але у будь–якому випадку — особливе. Популярна ведуча програм «Навігатор», «Культ особи»,«Чорним по білому», «Книжкова ера» на радіо «Промінь» та УР–1 Ярина Скуратівська, як і вся її родина, поважає, оберігає, досліджує і шанобливо ставиться до традицій народу.

Дари природи зцілюють душу і тіло

Дари природи зцілюють душу і тіло

Так мудро розпорядилася природа і настільки досконалі християнські звичаї, що кожен піст — то можливість не лише зануритися в себе, обдарувати світ любов’ю і всепрощенням, а й дати нову, стриману, але смачну поживу тілу.

Із записника галицької ґаздині

Із записника галицької ґаздині

Це вже зараз я, уродженка Житомирщини, багато наслухалася про славнозвісну галицьку кухню. А проходячи діалектичну практику на Галичині під час навчання, почувалася, як славнозвісний збирач фольклору Шурик із радянського фільму «Кавказька полонянка». Тільки кіногерой «спеціалізувався» на тостах, я а — на стравах.

Чоловічий пляцок на «післясмак»

Обов’язковий атрибут будь–якого святкового столу на Західній Україні — пляцки — великі торти–пироги на всю бритванку (деко) із різноманітними кремами, намазками, начинками і посипками. Їх ріжуть маленькими шматочками і залишають на «післясмак».

Завиванці–«віночки»

Завиванці–«віночки»

Сир і мак — для багатьох два найулюбленіші продукти. Разом вони у запашній випічці — суцільна насолода. Спробуйте сирний «вінок» з маковою начинкою, радить львів’янка Ніна Рудько. Для тіста потрібно 150 г сиру, 50 мл олії, 50 мл сметани, яйце, 3 склянки борошна, пакетик ванільного цукру , 3 склянки борошна, четвертина чайної ложки соди, дрібка солі і 70 г цукру.

Три хрін, вари холодець...

Три хрін, вари холодець...

Свято Покрови Пресвятої Богородиці, яке наближається, дуже шановане в Україні. Бо Матір Богородиця була покровителькою козацького війська. Пресвяту Богородицю також вшановують жінки, вважаючи її своєю заступницею.

Узимку з’їв би грибок, так сніг глибокий!

Узимку з’їв би грибок, так сніг глибокий!

Нинішня осінь щедра на гриби, навіть білі. Тож доречним буде перевірений рецепт їх консервування.
Отже, білі гриби в томаті. На 3 літри відварених грибів потрібно кілограм помідорів, 1,5 склянки олії, склянка цукру, 3 столові ложки солі, 4 великі цибулини (відразу поріжте її кільцями), 10 лаврових листочків, стручок гіркого перцю (очистіть від насіння і подрібніть), 15 горошин духмяного перцю, півсклянки 5–відсоткового оцту.

Знімаємо капелюшки

Знімаємо капелюшки

Коли, зачарований осіннім лісом, приносиш додому кошик лісових грибочків, чистиш їх усім миром і відразу берешся до творіння свого грибного кулінарного шедевра — це неймовірно! Ви вже сходили до лісу? Чи купили кошик грибів? Тож готуємо.

Прийшла пора гарбузувати!

Прийшла пора гарбузувати!

Дбайливі господині знають: гарбуз — то не лише дієвий засіб проти небажаних женихів чи кумедний атрибут Хеловіна, не лише голова всього овочевого роду з вірша «Ходить Гарбуз по городу» чи важливий персонаж казки про Попелюшку, а ще й дуже корисний і смачний овоч.

Не лише вогняна кухня

Не лише вогняна кухня

Угорська кухня — переважно вогняна і пекуча, перцева й гостра, але завжди пікантна. Такі смаки превалюють у всіх стравах, на які багаті щедрі столи цієї невеликої європейської країни. Перець, помідори, славнозвісна цибуля «мако», часник, квасоля — без цього неможливо уявити жодного угорського застілля.