Узимку з’їв би грибок, так сніг глибокий!

09.10.2013
Узимку з’їв би грибок, так сніг глибокий!

Щедрий грибний урожай. (Марії ТКАЧЕНКО.)

Нинішня осінь щедра на гриби, навіть білі. Тож доречним буде перевірений рецепт їх консервування.

Отже, білі гриби в томаті. На 3 літри відварених грибів потрібно кілограм помідорів, 1,5 склянки олії, склянка цукру, 3 столові ложки солі, 4 великі цибулини (відразу поріжте її кільцями), 10 лаврових листочків, стручок гіркого перцю (очистіть від насіння і подрібніть), 15 горошин духмяного перцю, півсклянки 5–відсоткового оцту. Гриби перебираємо, чистимо і ріжемо на частинки (ніжки також). Якщо їх багато — почищені кладіть у підсолену воду, щоб не потемніли. Добре промиваємо, кладемо їх у киплячу підсолену воду (на 1кг почищених грибів –1,5 склянки води і 15 г солі) і варимо на повільному вогні приблизно півгодини, обережно помішуючи і знімаючи піну. Готові гриби відкидаємо на друшляк.

Тим часом готуємо помідорну заливку: помідори миємо, ріжемо частинками і варимо хвилин 20, помішуючи. Далі перетираємо суміш крізь сито і варимо ще 15 хвилин. Потім додаємо всі інгредієнти, з грибами включно (крім оцту), і варимо все 15 хвилин. Насамкінець слід додати оцет і варити ще 10 хвилин. Розлити в гарячі банки, накрити кришками і стерилізувати (півлітрові банки — 30 хвилин, літрові — 35). Закрутити і зберігати в прохолоді.

Пречудова закуска на зиму — пікантна солянка з опеньками. На кілограм опеньок підготуйте 3 кг білокачанної капусти, 2 кг солодкого болгарського перцю, кілограм цибулі, 300 мл соняшникової олії, 400 мл оцту, пучок зелені, 8 пуп’янків гвоздики, перець горошком (10 штук), лавровий лист (10 штук), сіль і перець за смаком. Гриби чистимо, миємо і варимо в киплячій підсоленій воді півгодини (2 столові ложки солі на літр води), помішуючи і, звісно, знімаючи піну. А затим відкидаємо їх на друшляк — нехай холонуть. Капусту, перець, цибулю і петрушку чистимо, миємо і шинкуємо. У глибокій сковорідці на олії підсмажуємо цибулю, потім додаємо капусту і перець, смажимо овочі ще 10 хвилин. Солимо і перчимо за смаком, вкидаємо варені опеньки, додаємо склянку води, накриваємо кришкою і тушкуємо на повільному вогні півгодини. За 5 хвилин до закінчення тушкування додаємо спеції й оцет, перемішуємо. Розкладаємо по гарячих банках, стерилізуємо (півлітрові банки — 50 хвилин, літрові — годину), щільно закручуємо і зберігаємо в холодному місці.

Солодкувата грибна солянка готується так. На літр соняшникової олії візьміть по кілограму капусти, цибулі, моркви, свіжих огірків, болгарського перцю, півкілограма помідорів, 4 столові ложки цукру, 300 г відварених у підсоленій воді (варити півгодини) будь–яких грибів (білі, підберезники, краснюки, маслюки, опеньки), столову ложку оцтової есенції і сіль за смаком (приблизно 2 столові ложки). Окремо відваріть у підсоленій воді гриби (півгодини). У банячку закип’ятіть олію, вкиньте цибулю, порізану кільцями, коли вона почне підрум’янюватися — нашинковану моркву. Нехай це кипить хвилин 5. Далі додайте капусту і знову варіть ще 5 хвилин. Потім вкидайте нарізані кружальцями огірки, почищений від насіння і порізаний кільцями перець, відварені гриби, дрібно порізані помідори, цукор, оцет, сіль і мелений перець. Усе перемішайте і варіть на повільному вогні 20 хвилин. Насамкінець розкладайте у банки, стерилізуйте (півлітрові — півгодини, літрові — 40 хвилин) і закручуйте.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>