Дари природи зцілюють душу і тіло

11.12.2013
Дари природи зцілюють душу і тіло

Капустяні оладки. (Тетяни ВИШКО.)

Так мудро розпорядилася природа і настільки досконалі християнські звичаї, що кожен піст — то можливість не лише зануритися в себе, обдарувати світ любов’ю і всепрощенням, а й дати нову, стриману, але смачну поживу тілу. Передріздвяний піст — овочево–фруктовий, бо приходить, коли закінчено сезон збору врожаю і в коморах господарів (а в сучасних умовах — і на полицях магазинів та ринків) радує око городина, дари полів–садів нового врожаю. Картопля, капуста, морква, цибуля, буряки, селера, яблука–груші — з усього цього можна «влаштувати» в холодну пору яскравий і смачний овочево–фруктовий рай на обідньому столі.

Різна картопля і не тільки

Звичайно, один із найпопулярніших овочів для українців, — картопля. І хоча найсмачніша для багатьох — смажена чи запечена, інші способи приготування роблять наш «другий хліб» так само приємним для смакових рецепторів. Отже, кнедлі з тертої картоплі. Для їх приготування сиру картоплю (1 кг) потрібно почистити і потерти на дрібній тертці, максимально відтиснути сік через марлю. (Сік треба обережно злити і дати відстоятися. Крохмаль, який утвориться знизу, потім також додати до картопляної маси). У піст робимо тісто без яйця , щоб було воно пухкішим, просто можна додати велику ложку картопляного пюре або шматок розмоченого хліба. Посолити (пів чайної ложки солі), поперчити, додати подрібненої зелені. Сформувати кульки. Покласти в підсолений окріп, варити 20 хвилин при повільному кипінні. У піст подаємо кнедлі з підсмаженою на олії цибулею. Такі картопляні «вареники» можна приготувати з капустяною начинкою.

Із подібних інгредієнтів і подібним чином готується ще одна дуже смачна страва — картопляні палюшки. Цю страву ще можна назвати картопляними лінивими варениками. Для приготування потрібно 1 кг картоплі, 4 столові ложки пшеничного борошна, чайна ложка крохмалю, сіль і перець за смаком. Зваріть картоплю, як на вареники (тобто воду наприкінці зцідіть, картоплю потовчіть). Додайте борошно, крохмаль, посоліть і поперчіть. Вимішайте тісто, якщо потрібно, долийте трохи кропу чи олії, зробіть з нього валик. Поріжте на шматочки. Варіть у киплячій підсоленій воді на слабкому вогні 8 хвилин. Подавайте з підсмаженою на олії цибулею. Або зробіть грибну підливу, підсмаживши на олії 300 г печериць iз дрібно порізаною цибулиною. Окремо треба підсмажити на сухій сковорідці дві ложки борошна до золотистого кольору. З’єднати його з цибулею, додати півлітра води чи овочевого бульйону, посолити за смаком і потримати на повільному вогні духмяне вариво 15 хвилин.

Для багатьох улюблений гарнір — рис. Яскравіший і смачніший він — iз морквою, цибулею і спеціями. Інгредієнти: склянка рису, середня цибулина, велика морквина, 5 столових ложок олії, за смаком сіль, орегано, чорний мелений перець. Овочі почистіть, цибулю дрібно поріжте, моркву потріть на тертці. Сковорідку (краще брати ту, що з високими стінками) розігрійте і налийте олію. Трохи на невеликому вогні обсмажте цибулю, додайте моркву, ще трохи посмажте. Після цього додавайте промитий рис, перемішайте і потримайте трохи на вогні, щоб рисові зернятка стали прозорими. Потім додайте сіль (не більше чайної ложки без гірки), перець, орегано та 2,5 склянки окропу. Можна покласти ще 1–2 лаврових листки та пару горошин чорного та духмяного перців. Доведіть рис до кипіння, збавте вогонь до мінімуму, накрийте сковорідку кришкою і готуйте близько 20 хвилин, допоки рис не вбере рідину.

Як окрему гарячу закуску можна приготувати капустяні оладки. Потрiбнi цибулина, пучечок кропу (можна заморожений), половина невеликої капусти, 4 столові ложки пісного майонезу, 7 столових ложок з гіркою борошна, 2–3 зубчики часнику, чайна ложка соди, перець і сіль. Цибулину тремо на дрібній тертці. Капусту тоненько нашаткувати, трішки посолити і перетерти, щоб пустила сік і стала м’якою. Додати майонез, посічений кріп, вичавлений часник, борошно, соду (можна не гасити). Все ретельно перемішати, посолити та поперчити. Розігріти сковорідку і смажити на олії з обох боків до золотавого кольору.

Незвичайні салати і закуски

Дають можливість урізноманітнити меню донедавна екзотичні овочі. Так, не дивина для зимової пори звичайна чорна редька. Утiм уже мало кого здивуєш дайконом — китайською редькою. Один із найпростіших iз нею салатів — дайкон iз морквою. Потрібно: по 300 г двох основних інгредієнтів, 2–3 столові ложки олії, трохи лимонного соку, приправа для моркви по–корейськи, 1–2 зубчики часнику (за бажанням), за смаком сіль. Моркву та дайкон натріть на тертці для моркви по–корейськи, перемішайте. Приготуйте заправку з оливкової олії, лимонного соку, приправи та часнику. Заправте салат, ретельно перемішайте. Дайте настоятися 10–15 хвилин.

Вишуканий пісний салат — iз картоплею, кальмарами і яблуками. Потрібно: 250 г кальмарів, 3–4 невеликі картоплини, 50–70 г мішаної зелені (із магазинних пакетів або окремо 4–5 стебел петрушки і кропу, 2 зелені молоді цибульки або просто кілька листків пекінської капусти), 3–4 столові ложки зеленого горошку з банки, зелене тверде яблуко кислих сортів (скажімо, сорту «Семеренка»), 100 г борошна, олія, за смаком — сіль і чорний мелений перець, сік половини лимона. Швидко (2–3 хвилини) відварюємо кальмари. Ріжемо невеликими пластинами чи соломкою, обкачуємо в борошні (зайве струшуємо) і в добре розігрітій олії швидко обсмажуємо до золотавого кольору. Виймаємо на паперову серветку, яка вбере зайвий жир. Варену картоплю чистимо і ріжемо кубиками чи соломкою. Додаємо дрібно посічену зелень, горошок, кальмари, все перемішуємо, солимо, перчимо, поливаємо олією, лимонним соком. Яблуко чистимо, нарізаємо грубою соломкою і додаємо до салату.

У простудну пору за вечерею усією родиною доречно з’їсти часникову ікру. Для приготування потрібно кілька зубчиків часнику, 5–6 ядер волоських горіхів, шматок житнього хліба, по чайній ложці олії та лимонного соку (можна взяти оцет), 3–4 маслини. Часник розтирають із сіллю, додають подрібнені горіхи і знову розтирають. Замочений у кип’яченій воді шматок хліба відтискають та змішують iз часником і горіхами. Отриману масу вибивають дерев’яною ложкою, підливаючи поступово олію до утворення пюре. Приправивши лимонним соком, ікру викладають у соусницю і прикрашають зверху половинками маслин.

Для намазанок підійде паштет із грибами з гороху або квасолі. На склянку рослинного замінника м’яса беремо пару цибулин, невелику морквину, 200 г свіжих печериць чи пригоршню сухих, 3 зубчики часнику, трохи рослинної олiї. Квасолю чи горох попередньо замочуємо на кілька годин, варимо і пропускаємо через м’ясорубку чи подрібнюємо у блендері. Сушені гриби замочуємо і відварюємо, свіжі чистимо і ріжемо. Потім обсмажуємо цибулю, моркву і гриби. Часник подрібнюємо. Змішуємо всі інгредієнти, за смаком солимо і перчимо. Ретельно перемішуємо. Кольоровішим рослинний паштет зробить свіжа чи навіть сушена зелень петрушки чи (і) кропу.

...У піст не варто дозволяти собі надмірності, утiм їсти смачну їжу можна. Головне, як і будь–коли, — не їсти один одного. Так вчить будь–яка релігія і загальнолюдські норми моралі.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>