Знімаємо капелюшки

02.10.2013
Знімаємо капелюшки

Нинішня осінь щедра на гриби. (Марії ТКАЧЕНКО.)

Коли, зачарований осіннім лісом, приносиш додому кошик лісових грибочків, чистиш їх усім миром і відразу берешся до творіння свого грибного кулінарного шедевра — це неймовірно! Ви вже сходили до лісу? Чи купили кошик грибів? Тож готуємо.

Невід’ємна частина осені — пироги. Їхнiй аромат створює домашній затишок, тому i сприяє утворенню в організмі людини серотоніну — гормонів щастя. Щоб спекти заливний пиріг iз грибами, спочатку замісіть тісто з 2,5 склянки борошна, 150 г розм’якшеного вершкового масла, яйця, пакетика розпушувача і дрібки солі. Потім покладiть його на півгодини у холодильник. Тим часом приготуйте начинку: відваріть до напівготовності 4 порізані на кубики картоплини, підсмажте цибулю з грибочками (гриби перед цим варити хвилин 20), посоліть і поперчіть за смаком. Для заливки збийте 250 г сметани, 100 г молока, 2 яйця, 2 столові ложки борошна. Тісто розкачайте, вистеліть ним змащену маслом форму. Сформуйте високі бортики. Викладіть начинку, залийте заливкою і випікайте 30–40 хвилин при температурі 180 градусів.

А ще дуже смачний грибний пиріг з імбирем. На півкілограма лісових грибів (можна і печериць, а можна навпіл — білих із печерицями) потрібно: 5 яєць, велика цибулина, півсклянки сметани, 50 г вершкового масла, півсклянки сухарів, 4 столові ложки соняшникової олії, маленький корінець (15 г) імбиру. Лісові гриби почистити, порізати на шматочки і проварити 30 хвилин. На пательні розігріти олію, додати почищений і порізаний на пластинки імбир, нарізану кубиками цибулю і пасерувати 5 хвилин. (Якщо ви вирішили брати гриби навпіл, тобто лісові і печериці, то ріжте печериці на часточки, мийте і також додавайте на сковорідку разом iз відвареними лісовими). Грибну масу посоліть, поперчіть за смаком і смажте на пательні 10 хвилин. Охолодіть. Окремо збийте жовтки, розм’якшене масло, сметану, додайте гриби і сухарі. Затим збийте в круту піну білки і також додайте до грибів. Випікайте у змащеній маслом формі 40 хвилин при температурі 180 градусів.

ВЛАСНИЙ ДОСВІД

Ікра українська — грибна

Із будь–якою ікрою вільно може конкурувати ікра з білих грибів і сухого вина. Її — викладену на гріночки чи на запечені в духовці овочі, так званий гарячий овочевий салат чи на картопляне пюре або ще гарячою змішану з італійськими спагеті — люблять усі в нашій родині. Для приготування такої страви знадобиться 0,5 кг відварених білих грибів, велика цибулина, невеликий пучок петрушки, 3 зубчики часнику, 120 г білого сухого вина, 80 г вершкового масла, 2 столові ложки томатної пасти, сіль і перець за смаком.

Спочатку до золотистого кольору підсмажуємо на вершковому маслі порізану на кубики цибулину. Окремо в блендері (можна і на м’ясорубці) слід подрібнити петрушку і часник, додати підсмажену цибулю та відварені заздалегідь (варити близько півгодини) гриби і ще раз подрібнити. Далі на пательні слід розтопити решту масла і викласти в неї грибну масу. Додати томатну пасту, вино, посолити і поперчити, розбавити масу водою (200 г) і томити під кришкою на повільному вогні 40 хвилин, час від часу помішуючи. Що гарячою, що холодною, така ікра розходиться на «ура», перевірено на власному досвіді.

Смакуйте на здоров’я! Бо, зрештою, гриби — це не лише смачно, а й корисно, адже це — рослинний білок, цінність якого дієтологи ототожнюють iз рибним, вуглеводи, жири, вітаміни, мікроелементи. Використайте грибний сезон сповна, тим паче вони вродили на славу!Такої грибної осені, як цьогоріч, не пам’ятають навіть бувалі грибники.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>