Таки прорвались

24.06.2007

      Іван Кравчишин, режисер одного з перших помаранчевих «блокбастерiв» «Прорвемось», із самого початку запланував знімати два фільми: один — для українського прокату, інший — фестивальний. «Прорвемось», за словами режисера, справді недороблений фільм, бо події надто швидко змінювалися, не встигали переробляти сценарій. Та й розуміли, що стара версія вже не сприйматиметься глядачем. Прийшов час випускати в прокат, а «Прорвемось» ще був недомонтований, тому критики й розгромили картину.

      Над новою версією, яка має назву «STOP  REVOLUTION», за словами режисера,  працювали зовсiм по-iншому. Відзняли минулого літа, змонтували восени, взимку написали заявки на різні міжнародні кінофестивалі і сподівалися, що  фільм кудись  та й відберуть. Дочекалися. Повнометражна кінострічка STOP REVOLUTION режисера Івана Кравчишина потрапила до конкурсної програми престижного 42-го Міжнародного кінофестивалю у Карлових Варах, що  проходитиме iз 29 червня до 7 липня 2007 року. Це один із 12 фестивалів категорії «А», у цей список також входять Берлінале, Канн, Венеціанський фестиваль тощо. На чеському кінофорумі буде представлено понад 220 художніх та документальних фільмів, з яких 9 кінострічок є світовими прем'єрами і 38 фільмів — європейськими прем'єрами. Три найважливіших розділи програми фестивалю Official Selection — Films in Competition, Documentary Films in Competition, East of the West — Films in Competition презентують найкращі фільми, вибрані з-поміж кількасот робіт.

      Фільм STOP REVOLUTION Івана Кравчишина, пройшовши суворий конкурентний відбір, потрапив  до програми  «Схід Заходу» (East of the West), в якiй  братимуть участь 15 нових фільмів iз Центральної та Східної Європи і країн колишнього СРСР.

      — Сюжетна лінія відрізняється від попереднього фільму, — каже в iнтерв’ю «УМ» Iван Кравчишин. Це фільм-драма про долю людини,  яка двічі була свідком смерті свого сина. Побудований як розповідь Нестора Івановича Грома (Микола Олійник). Головний герой — фізик-ядерник —  має рідного по мамі брата Дока (Олексій Вертинський), який працював хіміком-ядерником. Його виганяють із роботи за те, що Нестор Іванович переконує усіх закрити Чорнобильську атомну станцію, бо не можна було будувати її на міжріччі. У випадку трагедії, лиха не оминути. Тож події фільму розгортаються, коли страшні прогнози Грома справджуються. Після вибуху  на Чорнобильській АЕС Док посилає ліквідовувати наслідки аварії свого племінника. Хлопець працює в самому епіцентрі радіації. До речі, знімали в Чорнобилі і біля реакторів, і на вертольоті літали над забороненою зоною.

      — Якщо син помер під час ліквідації, то як Нестор Іванович міг втратити його вдруге?

      — Проходить чимало часу. Осінь, 2004 рік. Батько змирився з втратою сина. Але до міста приїжджає компанія хлопців. Серед них Нестор Іванович бачить юнака,  дуже схожого на сина. Вони всю ніч спілкуються. І тут сюжет  STOP REVOLUTION переплітається з фільмом «Прорвемось». Хлопці пішли до брата Дока, який у 90-ті роки працював у Міністерстві з надзвичайних ситуацій та ліквідації наслідків Чорнобильської АЕС. Тепер він дядько, який вирішує питання. Вони обкрадають його машину, добряче напиваються і сідають у літак, щоб пострибати з парашутом. Один із них невдало приземлюється і помирає.

      — А чим закінчується фільм? Яка доля Нестора Івановича?

      — Закінчується  все тюремною камерою. Нестор Іванович на допиті розказує, чому він жаліє, що не вбив брата і які в нього на це були причини.

      — У «Прорвемось» звучать популярні композиції, які стали хітами. А який музичний супровід цього разу?

      — Роман Гриньків та Ігор Стецюк добре попрацювали над новою ідеєю. Немає ніяких хітів. Грає лише бандура. Це фільм для дорослих, тому музику написали серйозну.

      — У режисерів часто виникають фінансові проблеми з самою поїздкою на фестиваль. Вас вони оминули?

      — Я не буду жалітися, що в нас погана держава, що ніхто не думає про культуру і таке інше. Якщо зняв фільм і віриш, що він добрий, то гроші знайдуться і на поїздку в Чехію. Щоб завершити роботу над STOP REVOLUTION, я заклав усе своє майно. Бо люблю, щоб справа була завершена, щоб це приносило задоволення. Зараз мені за фільм не соромно. Не сподіваюся і від фестивалю хтозна-чого. Навіть не знаю, яку там нагороду отримує переможець. Головне, що ми їдемо, що вибрали український фільм. Це для нас велика перемога.

      — Фільм STOP REVOLUTION піде в український прокат?

      — Так, після фестивалю ми покажемо спочатку закриту прем'єру, подивимося на реакцію, а тоді вже восени буде всеукраїнський показ. От тільки не знаємо, коли точно це буде. Бо нас зовсім недавно запросили ще на один фестиваль, у Канаду, який проходитиме 28 вересня.