Заокеанське «турне»

28.10.2006

      Завершився гучний канадсько-чесько-український «дитячий» скандал. Троє дітей канадця чеського походження Еміла Дітріха, яких викрала та кілька місяців переховувала на Прикарпаттi їхня  психічно хвора мати, 38-річна чешка Романа Дітріхова, перебувають у Канаді під доглядом психолога та поліції. Мати після розлучення з чоловіком не хотіла віддати дітей під опіку батька, усупереч судовiй ухвалi, тому вирішила переховуватися в Україні.

      Батьки 11-річного Людвіка, 9-річного Роберта та 6-рiчного Адама познайомилися 12 років тому в Чехії. Одружилися та жили спільно у Торонто. Але вже два роки між ними триває війна. Після розлучення Дітріхова вивезла дітей з Канади у червні 2005 року, паспорти їм не зовсім законним шляхом видало чеське консульство в Канаді. Вони вилетіли до Чехії незадовго до того, як Верховний суд провінції Онтаріо вирішив віддати дітей під опікунство батька. Дітріхова покинула територію Канади, незважаючи на заборону суду. Опинившись у Європі, вона з дітьми жила у своєї мами в чеському місті Плзень. Невдовзі за каналами Інтерполу їх виявили правоохоронці. Дітріхова намагалася переконати чеську поліцію та суди в тому, що її чоловік є педофілом. Однак плзеньський суд їй не повірив і наказав повернути дітей бабусі зі сторони батька.

      Зрештою, наприкінці 2005 року Дітріхова таємно виїхала з дітьми в Україну, де жила у невеликому селі під Івано-Франківськом. Тим часом їхній чесько-канадський батько найняв приватних детективів. Вони у вересні 2006 року виявили дітей в Україні, де почався новий судовий процес. На основі рішень канадського та чеського судів львівський суд наказав судовиконавцям відібрати Людвіка, Роберта й Адама та передати їх батькові до Канади. Дітріхова намагалася отримати в Україні політичний притулок. Але 17 жовтня дітей відібрали у матері, а 22 жовтня вони вже були за океаном.

      Як свідчать працівники празького детективного агентства SCSA Security, діти протягом останніх півтора року жили в соціальній ізоляції, у страху та непевності в майбутньому. На їхній поведінці позначився вплив матері, яка має розумові відхилення. Дітріхова вважала, що  діти хворі, без поради з лікарем давала їм ліки, які могли їм зашкодити. Канадська поліція розшукує Дітріхову за викрадення дітей, вона, у свою чергу, звинуватила свого колишнього чоловіка у сексуальних зловживаннях. Канадський суд, утім, на основі професійних висновків повірив батькові, ніяких сексуальних збочень у нього не виявив. Навпаки, суд звинуватив матір у маніпуляції дітьми та навмисному навертанні їх проти батька. Через розумові відхилення жiнцi заборонено будь-як контактувати з дiтьми. Нині діти перебувають під охороною канадської поліції