Купіть мою нирку!

27.06.2006

      Горе в родину Світлани Рафалович прийшло несподівано — тяжко захворіла її донька Вікторія. Діагноз був як вирок: гострий лімфобласний лейкоз. Однак рік тому дитину під час лікування заразили ще й гепатитом С. Відтак п'ятирічна Вікторія не може пройти курс хіміотерапії, тому що ушкоджена гепатитом печінка такого удару просто не витримає. Єдиний вихід для врятування дитини — це ефективний, але дуже дорогий препарат, що коштує 63 тисячі гривень. Незважаючи на те, що рішення про виділення коштів прийнято, чиновники столичної мерії  зволікали півроку й не оформляли необхідні документи. І Світалана зважилася на крайнощі — днями вона прийшла під стіни Київради, аби... продати свої внутрішні органи. Жінка сама виховує дитину, бореться за її здоров'я з усіх сил, однак грошей на дороговартісний препарат назбирати не може. І продати їй, мовляв, нічого, окрім власних органів, — відтак вона оголосила свій намір «виставити» їх на аукціоні, аби врятувати Віку.    

      І, на диво, крик відчаю матері було почуто. Столична влада виділила необхідні 63 тисячі гривень на лікування хворої на лейкоз дитини. Як повідомляє УНІАН, піврічні митарства Світлани завершились успішно. Добру звістку про надання необхідних коштів їй повідомила заступник голови КМДА з питань охорони здоров'я і соціального захисту Ірена Кільчицька, яка вийшла назустріч Світлані Рафалович. Відповідне розпорядження вже підписав мер міста Леонід Черновецький. У розмові з «УМ» Світлана Рафалович підтвердила обіцянку столичної мерії допомогти її біді — зараз вона чекає, доки гроші перекажуть на її рахунок. 

      Подібного меценатства, до речі, чекає не одна сотня дітей. За статистикою, в Україні щороку 1500 дітям ставлять старшний діагноз «рак». Найбільше хворих малят страждає на лейкози, злоякісні пухлини головного мозку та інших відділів нервової системи. Цьогоріч, за даними «Главреду»,  у держбюджеті на 2006 рік для лікування дітей, хворих на рак, передбачено 20 мільйонів гривень — це на закупівлю медичних препаратів. І статистика у цій справі вкрай невтішна: Україна в Європі займає за показниками смертності дітей від раку п'яте місце — 5 випадків та 100 тисяч дитячого населення.