НОВИНИ «СОЦІАЛКИ»

05.04.2006
Винагороду миротворцям — у валюті

      Кабмін увів щомісячну грошову винагороду в іноземній валюті українським миротворцям за виконання обов'язків за межами країни. Цією самою постановою Кабмін доручив Міністерству оборони при згоді Міністерства фінансів і Міністерства праці й соціальної політики встановити розміри окремої щомісячної грошової винагороди в іноземній валюті особам зі складу миротворчого персоналу в Іраку. Також Кабмін установив, що особам з миротворчого персоналу України в Іраку за виконання службових обов'язків у важких кліматичних умовах виплачується надбавка в розмірі 10 відсотків від винагороди. Миротворцям, які в період виконання службових обов'язків занедужали й направлені на лікування в лікувальні установи за межами України, винагорода нараховується за весь період перебування в цих закладах. У постанові сказано, що виплати винагород миротворцям здійснюються за рахунок виділених для Міноборони коштів iз держбюджету для забезпечення участі в міжнародних миротворчих операціях.

Постраждалі від терактів та диверсій отримають захист

      Верховна Рада ухвалила закон про соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок теракту або диверсії. Як повідомляє УНІАН, відповідно до закону, до таких постраждалих належать особи, які отримали каліцтво, поранення чи інше ушкодження здоров'я та зазнали моральних чи матеріальних втрат. Держава бере на себе відповідальність за завдану шкоду та зобов'язується відшкодовувати її. А саме — за пошкодження здоров'я, каліцтво або втрату працездатності громадянами, які постраждали внаслідок терористичного акту чи диверсії, або їхні дітям, родичам, які втратили годувальника, за матеріальні втрати, що їх зазнали громадяни та їхнi сім'ї. Нагляд за дотриманням і правильним застосуванням цього закону здійснює Генеральний прокурор України та підпорядковані йому прокурори.

Уряд введе погодинну оплату праці

      Уряд запропонував ввести мінімальну погодинну заробітну плату з 2007 року. Її розмір буде встановлюватися, як правило, один раз на рік у бюджеті. Проект відповідних змін схвалив днями урядовий комітет під головуванням віце-прем'єра з гуманітарних питань України В'ячеслава Кириленка. Як повідомляє його прес-служба, розмір мінімальної погодинної заробітної плати планується ухвалювати разом із розміром щомісячної мінімальної заробітної плати у Законі про державний бюджет України. «У разі ухвалення цього закону ми зможемо законодавчо забезпечити запровадження мінімальної погодинної зарплати як державної соціальної гарантії», — зазначив віце-прем'єр. Відтак розмір мінімальної погодинної зарплати встановлюватиметься з урахуванням прожиткового мінімуму, середньої заробітної плати тощо. Нагадаємо, цьогоріч бюджет передбачає підвищення мінімальної зарплати з 1 січня із 332 гривень до 350 гривень, із 1 липня — до 375 гривень, із 1 грудня — до 400 гривень.

Держстипендії діячам фiзкультури та спорту

      Президент України Віктор Ющенко підписав розпорядження про призначення державних стипендій видатним діячам фізичної культури і спорту, повідомляє УНІАН. Їх буде 18, і отримають ці державні стипендії заслужені тренери та працівники фізичної культури й спорту, а також судді й спортсмени-ветерани праці, багаторазові рекордсмени та чемпіони.