Геть, самотносте!

05.04.2006
Геть, самотносте!

Мешканці інтернату були зворушені увагою. (Фото Укрінформ.)

      Тільки-но біля стін інтернату для людей похилого віку та інвалідів у Бородянці, що на Київщині, з'явилися авто, мешканці закладу «ринулися» до вікон — хтось завітав у гості, у їхньому одноманітному житті відбудеться нова подія! А й справді, для самотніх людей кожен гість, наче подія, адже приходять сюди не так часто, як би їм хотілося (останнім «дійством» були вибори). Та й дозвілля проходить зазвичай стандартно — як не біля телевізора, то в бібліотеці.

      Тому благодійна акція, яку проводив мобільний оператор «Київстар» під гаслом «Самотності — ні!», стала для мешканців справжнім святом.

      Компанія надала не лише матеріальну допомогу закладу, в якому проживає 350 осіб (80 відсотків із них — люди похилого віку), а й організувала кількагодинний концерт танцювального дитячого колективу «Україна», що викликало неприховану радість мешканців. Як розповів «УМ» Руслан Скиба, начальник відділу зі зв'язків з громадськістю та внутрішніх комунікацій компанії мобільного зв'язку, проект «Самотності — ні!» стартував ще торік. На першому етапі його реалізації «Київстар» надав допомогу чотирьом будинкам для літніх людей із різних регіонів України. Цьогоріч допомогу від компанії отримають вже у десяти регіонах.

      «Було б добре, якби нас наслідували інші представники вітчизняного бізнесу, а держава всіляко стимулювала благодійність. Попри всі негаразди, самотні люди похилого віку мають право на гідну старість, на повноцінне та радісне спілкування», — ділиться з «УМ» Роман. Загалом на благодійний проект мобільний оператор виділив 400 тисяч гривень, зокрема для Бородянського інтернату компанія закупила на 57 тисяч гривень товарів першої необхідності (білизну, рушники), велику пральну машину, побутові товари (чайники, обігрівачі тощо), попередньо вивчивши потреби будинку.

      «Хоча пансіонат намагається виживати власними силами (що засвідчував і запах свіжоспеченого хліба на території закладу, й свіже молоко, м'ясо та консервовані овочі на столах у їдальні. — Авт.), адже в інтернаті є підсобне господарство, однак матеріальна допомога спеціалізованим закладам і моральна підтримка самотнім людям похилого віку вкрай необхіднi», — каже Наталя Коротенко, директор Бородянського інтернату.

      Після концерту мешканці закладу вiдправилися до кімнат відпочинку. Хто власними ногами, хто на милицях чи з допомогою паличок. А хто й на візку. Хоча є в інтернаті й такі, що через недугу не змогли піднятися з ліжка. Щоправда, найменші подробиці зі святкового концерту вони й так неодмінно дізнаються, адже «подію» ще довго обговорюватимуть у стінах інтернату.

      А коли вже благодійники збиралися залишати пансіонат, до журналістів підійшла старенька бабуся і зі сльозами на очах попросила: «Приїжджайте, діти, до нас ще. І дуже дякуємо за подарунки. Бог віддячить вам».