Будда й святий Володимир

18.02.2006
Будда й святий Володимир

Дитяча фантазія завжди особлива. (Володимира СТАДНИКА.)

      Феєричні пейзажі, романтичні київські вечори, величні місцеві пам'ятки, автомобільні траси, спонтанні думки та зворушливі обличчя і навіть політичні перипетії — ось теми малюнків, які представили на районному конкурсі в Дитячому музтеатрі юні (до 16 років) громадяни України, Індії та Хорватії. Так вони бачать Київ. До речі, останні в конкурсі брали участь уперше. Однак це не завадило 12-річній хорватці Крістіні Глос із міжнародної школи отримати перше місце за малюнок «Зима на Дніпрі».

      «Ця річка гарна сама по собі, а зима її робить ще прекраснішою. Тому довго шукати тему для своєї картини не довелося, — розповіла «УМ» переможниця, — такі конкурси для нас, юних художників, дуже важливі, оскільки ми маємо змогу виразити себе на всі сто відсотків».

      На противагу Крістіні, яка не планує в майбутньому професійно займатися малюванням, Марія Ковалеська із 10 класу школи «Екоцентр», посiвши в конкурсі друге місце, серйозно налаштувалася працювати в цій галузі. «Картину «Київ-європейська столиця? Київ — українська столиця!» малювала три дні, не покладаючи рук. «Місто — зелене, хати розмальовані візерунками із українських писанок, багато квітів на вулицях — таким я уявляю нашу столицю», — поділилася думками з «УМ» Марія Ковалеська.

       Від організаторів свята дівчата-переможниці отримали каталог із техніки живопису, грамоту та альбом «Українська старовина» з колекції Президента України. До того ж, юні художниці незабаром матимуть можливість брати участь у місцевих, а згодом, якщо поталанить, у всеукраїнських конкурсах.

      Загалом «над столицею» «працювали» понад 250 дітей. А роботи юних художників були справді щирими, адже діти мали змогу самостійно обирати жанр і засоби малювання, як результат: у картинах дітей — справжній політ фантазії. Юрби глядачів збирали роботи індійців та хорватів, адже їхнє бачення нашої столиці дуже вирізнялося. Вони зуміли майстерно поєднати національні традиції своїх народів із впливом трипільської культури.

      Відзначила роботи малих іноземців і Ольга Костенко, заступник міністра культури і туризму України. «Надзвичайно оригінальні картини, цікаве поєднання кольорів. Приваблює увагу напис блакитно-жовтого слова «Україна» в індійському червоному оформленні», — поділилася враженнями з «УМ» Ольга Костенко. На думку заступника міністра, подібні виставки-конкурси допомагають дітям реалізувати себе, виховувати любов до рідного міста, підтримувати стимул до малювання в юних художників. «Хотілося б, щоб наше життя було таким барвистим, як на дитячих малюнках», — висловила свої сподівання Ольга Костенко.