З магазину в Діснейленд

06.09.2005

      Щоб несподівано опинитися усією родиною у казковому Діснейленді, виявляється, досить лише щось придбати в магазині. Причому без грошей. Якщо вам це здається неймовірним, то запевняємо, це дійсно можливо. Головне — мати при собі платіжну картку Visa.

      Попри те, що кількість пластикових карток в Україні зростає (дедалі більше підприємств переходять на таку форму розрахунку зі своїми працівниками, адже це не потребує марудної справи з готівкою), чимало українців ще й досі віддають перевагу «живим» грошам. А тому нерідко доводиться спостерігати, як у день зарплати біля найближчого банкомата вишиковуються довжелезні черги. Люди часто просто не в курсі тих переваг, які дає їм пластиковий «гаманець». По-перше, не потрібно возити з собою великі суми. По-друге, ці гроші неможливо загубити і їх не вкрадуть, а якщо, не дай Боже, таке й станеться, то в банку після телефонного дзвінка рахунок відразу ж заблокують, і ніхто чужий не зможе скористатися вашими кревними. А по-третє, якщо, приміром, надумаєте гайнути за кордон, не доведеться морочитися з декларуванням валюти та її обміном на місці — там ви теж зможете цілком вільно розплатитися за товари чи послуги своєю карткою, причому українськими грішми: розумна техніка сама все порахує і «переведе» нашу валюту в іноземну. Та попри всі ці переваги, понад 95 відсотків операцій із використанням карток Visa в Україні — це операції, пов'язані зі зняттям готівки в банкоматах. І лише 5 відсотків — це безпосередній розрахунок карткою за товари і послуги.

      Щоб привчити українців до розрахунків саме пластиковими картками, міжнародна платіжна система Visa й ініціювала акцію, яка тривала в нашій країні з 15 квітня по 15 липня. Кожен, хто розплачувався у цей період картками Visa, мав шанс виграти одну з чотирьох ексклюзивних сімейних поїздок у паризький Діснейленд. Окрім цього, в ході акції розігрувалися понад 50 грошових призів по 3 тисячі кожен, які для своїх клієнтів надали 27 банків-учасників акції.

      Як зазначають менеджери платіжної системи Visa, впродовж акції було здійснено понад 2,5 мільйона платежів за допомогою карток. Це на 24 відсотки більше, ніж у першому кварталі, тобто до початку акції. За попередніми даними, також в Україні зріс торговий обіг за картками Visa більш як на 15 відсотків, що майже вдвічі перевищує середньорічний показник зростання.

      З усіх вищезгаданих понад двох мільйонів платежів і були вибрані переможці. Отже, на уїк-енд до Парижа поїдуть Максим Володько із Запоріжжя, Віталій Кузнецов із Харкова, Катерина Гайдидей та Олександр Багатеренко з Києва. Цікаво, що у день відвідання Діснейленду нашими земляками це казкове містечко розваг буде зачинене для інших відвідувачів. Щоправда, українцям там не доведеться блукати на самоті, адже разом із ними до Парижа приїдуть ще майже 2 тисячі таких же переможців з усієї Європи — в країнах Старого Світу також проходила аналогічна акція. Загалом на користувачів Visa чекає насичена індивідуальна розважальна програма: спілкування з улюбленими діснеївськими героями, різноманітні конкурси, подарунки і грандіозний феєрверк біля головного палацу Діснейленду.

      Щоправда, це далеко не всі нагороджені у результаті акції. Виявляється, співробітники Visa весь час упродовж її проведення проводили моніторинг торгових точок: чи достатньо кваліфікований персонал, чи вміє він користуватися терміналами з прийому карток тощо. Відповідно, було визначено чотири кращі торгові точки, які приймають до оплати картки. Це київський супермаркет «Фуршет-Гурман», один зі столичних магазинів мережі «ДЦ», фотомагазин «Фокус» і донецька «Побуттехніка». До речі, журналісти також не залишилися обділеними: для них був оголошений окремий конкурс «Картка в майбутнє» — на кращий матеріал про платіжний «пластик». Його переможницею стала Олександра Федів із львівської газети «Високий замок». Ще 16 журналістів отримали грошові премії.