Ремонт від Шона Пенна: благодійна організація актора допомагає Копичинцям з житлом для переселенців

31.07.2024
У містечку Копичинці на Тернопільщині жителів східних та південних регіонів, які тікали від війни, почали приймати з перших днів повномасштабного вторгнення.
 
Спочатку для вимушених переселенців виділили приміщення дитячого садка, а згодом відремонтували 30 приватних будинків, у яких ніхто не жив.
 
Участь в обох проєктах, разом з іншими спонсорами, брала благодійна організація CORE, заснована відомим американським актором Шоном Пенном. 
 
Ідея розселити приїжджих в окреме житло виникла у команди мера Богдана Келічавого саме тому, що там компактне проживання ВПО не вважають доцільним вирішенням проблеми.
 
Нині, коли багато українців виїхало за кордон, тилові регіони буквально ведуть боротьбу за людей, які готові осісти на нових місцях надовго, а то й назавжди. Дах над головою — один з варіантів вирішення цієї проблеми.
 
«Фінансування модульних містечок — це найгірше, що може бути для інтеграції, тому що родини залишаються у своїй «бульбашці», — каже пан Богдан. — А так люди заселяються у будинок, де у них є місцеві сусіди, які розповідають їм про традиції Галичини. Потім переселенці беруть участь у культурних заходах, шукають роботу і зрештою стають соціально активними».
 
Спочатку у громаді склали список родин, які були готові прихистити у себе приїжджих. Але потім з’явилася ідея відремонтувати будинки, де зараз ніхто не живе, за умови, що їхні власники дозволять переселенцям рік користуватися цим житлом без сплати оренди. Далі сторони зможуть подовжити договори на прийнятних для них умовах. 
 
Ця ідея зацікавила представників CORE, тому благодійна організація виділила на ремонт 110 тисяч доларів. Сьогодні там уже проживає 130 людей. Аби вивчити ситуацію на місці, до Копичинців приїздила виконавча директорка Енн Лі.
 
У громаді жартують, що важливішою за неї у згаданій структурі є хіба що сам Шон Пенн, на візит якого місцеві жителі теж чекають з нетерпінням. До слова, співпраця тернопільського містечка з СORE триває вже не перший рік. Раніше американці спонсорували облаштування дитсадка у колективний центр. 
 
За словами мера, особливістю їхньої громади є той факт, що у ній немає нічого особливого з точки зору наповнення бюджету. Але тут знайшли власну родзинку, налагодивши тісну співпрацю з фінансовими донорами й європейськими містами-побратимами.
 
«Наша країна обрала євроінтеграцію, і росія нас теж штовхає у цьому ж напрямку, — каже він. — Отож ми повинні контактувати з євромістами, налагоджуючи горизонтальну співпрацю. Короткострокова ціль — «гуманітарка» плюс розвиток довгострокових проєктів. Ми обрали шлях створення єдиної європейської спільноти».
 
За два роки Копичинецька громада налагодила побратимські зв’язки з містами у Норвегії, Британії, Італії, Швеції, Туреччині, Польщі та Бельгії. А ось дружба з двома містами у Румунії та Польщі не склалася, бо в їхніх адміністраціях не володіють вільно англійською мовою.
 
«Наше завдання — мати не велику кількість міст-побратимів, а спільноту, де всі взаємодіють одне з одним», — пояснив ситуацію пан Богдан.
 
І мова, яку розуміють усі, має певне значення. 
 
У самих Копичинцях, окрім дорослих, ґрунтовно англійську вивчають сьогодні близько 40 школярів віком від 13 до 17 років. Їх готують до ролі молодіжних амбасадорів, які зможуть кваліфіковано розповісти за кордоном про себе і свою країну.