На годину назад: коли цьогоріч відбудеться перехід на зимовий час

25.10.2023
На годину назад: коли цьогоріч відбудеться перехід на зимовий час

Традиційно перехід на зимовий час передбачає переведення годинника на годину назад.

 

Це відбувається щорічно в останню жовтневу неділю: щоб люди, які працюють, могли адаптуватися. Цього року таке дійство відбудеться 29 жовтня о 4:00.
    

Тож, поки в цей день комп’ютери, планшети, розумні годинники та смартфони автоматично налаштовуватимуться на новий час, можемо поспати на одну годину більше, а старі пристрої — перевести вручну після пробудження.
    

Уперше таку ініціативу впровадили у Великобританії ще у 1908 році, аби певним чином зекономити енергоресурси.

 

Ідейним натхненником став Бенджамін Франклін — американський дер­жавний діяч, один з авторів Декларації про незалежність США й «те саме обличчя» 100-доларової купюри.
    

Сезонне переведення годинників практикують у 80 країнах. Зокрема, в Канаді, державах ЄС, Ізраїлі, Австрії, Британії та США. Попри це, роками поспіль Європа замислюється над скасуванням цієї традиції.
    

В Україні годинники почали переводити з 1981 року — аби люди більше працювали та, відповідно, використовували менше штучного освітлення. Однак це питання — досить неоднозначне і щорічно викликає серед українців різноманітні дискусії.
    

Прихильники цієї методики впевнені, що таким чином ефективно заощаджують електроенергію та дбайливо ставляться до її носіїв. Противники ж упевнені: це призводить до порушення біоритмів та погіршення здоров’я людей.
    

Питання відмови від переходу на літній та зимовий час уже не раз порушували у Верховній Раді. Водночас є реальні причини, через які наша держава не може скасувати таку практику.
    

Це передусім досить велика відстань від східних до західних областей України, що унеможливлює життя в одному часовому поясі всією країною цілий рік.

 

Приміром, якщо встановити незмінний зимовий час, світанок на сході влітку починатиметься посеред ночі — о 3-й годині, а темнітиме зарано — близько 20-ї.

 

Аналогічно за постійного літнього часу сонце на заході країни взимку сходитиме о 9-й ранку, а йти на роботу чи навчання доведеться в темряві.
    

За словами фахівців, можна відмовитися від переведення, але тільки при грамотному підході — поділу території на два часові пояси.
    

Осіннє переведення ми сприймаємо легше, бо з’являється можливість довше поспати. Однак маємо допомогти організму адаптуватися під новий час. Для цього варто взяти до уваги поради лікарів та намагатися нормалізувати сон за тиждень до переведення; більше гуляти на свіжому повітрі й відпочивати; не допускати сильного стресу та стежити за харчуванням.

 

До того ж експерти радять звертатися до медитацій, дихальних практик та йоги. Вони також можуть допомогти розслабитися, позбутися зайвої тривожності, а отже — ідеально підготуватися до зміни часу.

 

Валерія МУСХАРІНА,
студентка Київського університету імені Бориса Грінченка