У Харкові відновили пам’ятний знак, який пережив 100 нападів проросійських вандалів

30.12.2021
У Харкові відновили пам’ятний знак, який пережив 100 нападів проросійських вандалів

Багатостраждальний знак. (Фото з сайту times.kharkiv.ua.)

Днями у Харкові вкотре встановили пам’ятний знак воїнам УПА, який останній раз був знищений невідомими вандалами в 2013 році.

 

Чималу гранітну брилу колись придбали на Житомирщині коштом меценатів та громадських організацій з різних міст країни.

 

Ще у вересні профільні спеціалісти обстежили дивом уцілілу частину старого каменя, а потім спроєктували та відлили капітальний фундамент. Вартість проєкту — 100 тисяч гривень.


Уперше пам’ятний знак на честь воїнів УПА в Молодіжному парку було встановлено ще на зорі незалежності.

 

Своєю появою він назавжди позбавив спокою проросійських молодчиків, які оголосили йому справжню війну.

 

«З жовтня 1992 року первісний гранітний камінь з табличкою «Українська повстанська армія» пережив більше ста нападів антиукраїнських сил, — повідомив голова громадської організації Фонд національно-культурних ініціатив імені Гната Хоткевича Костянтин Черемський. — Його обливали червоною фарбою, били кувалдами, обстрілювали з вогнепальної зброї, вибухівкою підривали фундамент, викрадали основні композиційні елементи тощо».


Біснування ідейних погромників не вписується в жодну уяву про здоровий глузд. Скажімо, в 2006 році бойовики російської екстремістської організації «Євразійський союз молоді» знесли камінь і скинули його у вириту поруч яму. А в листопаді 2013 року відновлений пам’ятний знак вивезли в невідомому напрямку за допомогою важкої техніки.

 

На його місці активісти встановили хрест, який вандали невдовзі підірвали. Уцілілий фундамент був використаний як постамент для спорудження меморіальної таблиці.

 

А її в свою чергу спочатку облили червоним мастилом, потім через рік пофарбували в кольори польського державного прапора, а згодом присипали будівельним сміттям. Щоразу наслідки актів вандалізму усували активісти патріотичних організацій та небайдужі харків’яни.


Нинішню версію єдиного пам’ятника УПА на теренах Східної України спорудили більш фундаментально. Тобто зв’язану спеціальним способом арматуру залили 5,5 кубометра бетону високоякісної марки.

 

Навколо гранітної брили також упорядкували територію і реконструювали земельний пагорб. На думку авторів проєкту, зрушити з нинішнього укріплення таку конструкцію буде вкрай непросто. Тож у затятих кремлівських посіпак явно додалося проблем.