«Старий» кінь борозни не зіпсує? На виборах мера Харкова переміг Ігор Терехов — дані екзитполів

02.11.2021
«Старий» кінь борозни не зіпсує? На виборах мера Харкова переміг Ігор Терехов — дані екзитполів

ЦВК iще не оголосила офіційних результатів виборів мера Харкова, але теперішній керівник міста Ігор Терехов уже святкує свою перемогу.

 

За даними екзитполів, що проводили одразу дві дослідницькі групи, він набрав понад 50 відсотків голосів. У свою чергу Михайло Добкін, який також активно претендував на політичний спадок покійного Геннадія Кернеса, не набрав і третини голосів.

 

А відтак другого туру, швидше за все, у місті не буде, хоча пан Добкін уже заявив про свій намір вивести на чисту воду ймовірні фальсифікації команди «провладного кандидата».

 

«Невдовзі опублікую перші результати паралельних підрахунків, — заявив він у своєму телеграм-каналі. — Боремося далі. Поступатися ніхто не має наміру».


Загалом у жовтневих перегонах брали участь 10 кандидатів. Семеро з них назвалися самовисуванцями, приховавши свої ідеологічні погляди або партійну приналежність.

 

Це свідчить вочевидь про падіння популярності в регіоні відомих політичних «важковиків». Скажімо, Михайла Добкіна свого часу підтримувала Стратегічна рада ОПЗЖ, але в бюлетенях ця інформація була відсутня.


Так само вчинив і єдиний кандидат від демократичних сил Костянтин Немічев, який є головою Харківського обласного осередку «Національного корпусу».

 

У підсумку під партійними брендами на вибори пішли лише Ігор Терехов («Блок Кернеса — Успішний Харків»), Володимир Плетньов («Партія Шарія») та Олександр Скорик («Європейська солідарність»).

 

До речі, представник «ЄС» виборов третє місце, отримавши понад 6 відсотків голосів. Слідом за ним йде Костянтин Немічев, який перетнув 5-відсотковий бар’єр. А ось ви­борчу кампанію решти кандидатів можна сміливо назвати провальною.


Цікаво, що президентська партія «Слуга народу» в харківських виборах не брала участі взагалі. Мабуть, там вирішили не світитися з подальшим падінням рейтингу, що помітно просів після гучних скандалів з ексголовою ХОДА Айною Тимчук і так само колишнім головою облради Артуром Товмасяном.

 

Як «УМ» уже повідомляла, обидва посадовці цього року своєю сумнівною діяльністю кинули густу тінь на загальну репутацію «зелених» у регіоні.


У ході виборів правоохоронці зафіксували понад 30 порушень законодавства. Серед них — помилки у списках, порвані та сфотографовані бюлетені і два протоколи, які були підписані до завершення процедури голосування.

 

Втім, ці правопорушення навряд чи стануть причиною для скасування результатів виборів, оскільки суттєво не впливають на їх загальний результат.


Особливістю останніх перегонів став той факт, що вони проходили в розпал чергового сплеску пандемії. Аби заманити виборців на дільниці, подекуди розігрували навіть призи.

Подбали організатори і про більш вагомий стимул, відкривши у місцях голосування пункти вакцинації проти ковіду.

 

Бажаючих сумістити акт громадянського волевиявлення з медичною процедурою виявилося чимало — понад 3 тисячі людей. Але, попри все, явка харків’ян цього разу була рекордно низькою — 28,29 відсотка від загальної кількості виборців.