У Сумах краєзнавець Сергій Гуцан до 30-річчя Незалежності подарував музеям дві колекції монет

13.08.2021
У Сумах краєзнавець Сергій Гуцан до 30-річчя Незалежності подарував музеям дві колекції монет

Краєзнавець Сергій Гуцан (посередині) та його подарунок Сумському обласному краєзнавчому музею.

У Сумах місцевий краєзнавець Сергій Гуцан передав до обласного краєзнавчого музею 451 срібну монету.

 

Такий щедрий подарунок він присвятив 30-річчю Незалежності України.

 

«Ці срібні куфічні дирхеми VIII-IX ст. н. е. та доісламські драхми 5 років були розпорошені по антикварних аукціонах. Знав, що знайдені вони майже одночасно ентузіастами-пошуковцями в двох комплексах неподалік Сум і розійшлися по руках. Довелося їх збирати», — говорить «УМ» пан Сергій.

 

І додає, що наразі все дійшло до логічного завершення, срібні монети, а також срібний пояс потрапили до Сумського обласного краєзнавчого музею.


«Ще один свій скарб — 172 срібні монетки-«лусочки» XVI-XVII століття — передав до Глухівського музею археології. Це також присвячую 30-річчю Незалежності України», — веде далі Сергій Гуцан.


Він каже, що ці монети були знайдені пошуковцями-ентузіастами біля села Баничі, це неподалік Глухова, декілька років тому.

 

«Такі монетки часто носили в роті, «за щокою», щоб їх не вкрали. Тому вираз «відслюнявити гроші» пішов від цих «лусочок», коли їх витягували при розрахунках», — пояснює пан Сергій.


Він говорить, що колекціонуванням займається давно, а взагалі історією і минулим рідного краю захоплювався з дитинства. Це пішло від його діда — Терещенка Афанасія Михайловича, який навчив онука любити й історію, і Батьківщину. І передані нині скарби у музеї Сумщини — не перша його ініціатива.


«Я весь час цим займаюся, хочу, щоб наші сумські музеї були одними з кращих в Україні», — зазначає пан Сергій.


Інна Гуцан та її племінниця Софія передали музею зброю римського періоду.
Фото з фейсбук-сторінки Сергія Гуцана.

До речі, слідом за батьком напередодні Дня Незалежності добру справу зробила його донька Інна Гуцан. Вона разом зі своєю племінницею Софією передала до Сумського обласного краєзнавчого музею меч-гладіус та два дротики римського часу. Ці безцінні предмети, які свого часу були знайдені на Лебединщині, викуплені на антикварному аукціоні.


А в планах самого Сергія Гуцана — передача до Тростянецького музею комплекту мідних монет. Ця акція також буде присвячена 30-річчю відродження держави.

 

«Найголовніше, що приватною ініціативою державі повертається те, що їй і належить. Мрію, щоб це стало прикладом і для інших, щоб у музеї потрапляли ті предмети, які там і повинні зберігатися», — підсумовує Сергій Гуцан.