Розірвати коло страхів: на Berlinale 2020 вперше покажуть фільм Олега Сенцова «Номери»

22.01.2020
Розірвати коло страхів: на Berlinale 2020 вперше покажуть фільм Олега Сенцова «Номери»

Ахтем Сеїтаблаєв на зйомках «Номерів». (Фото надане пресслужбою фільму.)

Світова прем’єра фільму «Номери» українських режисерів Олега Сенцова та Ахтема Сеїтаблаєва відбудеться 18 лютого в рамках одного з найпрестижніших європейських кінофестивалів Berlinale 2020.
 
 
Це розповідь про ув’язнене суспільство, яке намагається побороти свої страхи та отримати свободу.
 
 
У світі Номерів усе підпорядковується суворій системі й верховному правителю — Нулю. Десять героїв уже звикли бігти по колу і робити все відповідно до книги Правил.
 
 
У цьому коловороті немає можливості вибирати, як жити, відчувати, любити. 
 
Утім завжди зміни за певних обставин невідворотні. Коли з’являється новий герой, якому невідомі чинні закони чи він їх не визнає. Спочатку це руйнує спокій самовдоволеної влади, якій вибудуваний світ безальтернативності для інших давав змогу спокійно та безтурботно жити.
 
І згодом розколюється на шматки покірність Номерів: вони хочуть самостійно вирішувати свою долю, отримати імена і створити свій світ. Номери відмовляються від старої системи, але чи буде нова краща за попередню?
 
Фільм «Номери» був створений за однойменною п’єсою режисера Олега Сенцова, який є й автором сценарію кінострічки. «Номери»  унікальні для української кіноіндустрії тим, що фільм був зрежисований дистанційно. 
 
Над стрічкою працював тандем двох режисерів — Олега Сенцова, який під час роботи над фільмом ще перебував у колонії суворого режиму на півночі Росії, та Ахтема Сеїтаблаєва, який допомагав втілювати задум на знімальному майданчику разом iз продюсеркою фільму Анною Паленчук, яка в одному з інтерв’ю так охарактеризувала «Номери»: «це буфонада, гротеск». Робочий процес Олег і Ахтем обговорювали у листах, яких, за словами Анни, було більше сотні.
 
Текст п’єси «Номери» Олег Сенцов написав ще до ув’язнення, у 2011 році. Нагадаємо, кримський режисер і сценарист у 2012-му дебютував зі своїм першим повнометражним фільмом «Гамер» на міжнародному фестивалі в Роттердамі.
 
Наступного року на кінофестивалі в Одесі Олег Сенцов презентував новий проєкт — «Носоріг», який навіть потім виграв премію в 25 тисяч гривень для зйомок. Утім дозніматися це кіно буде лише тепер. Бо стався Євромайдан й Олег Сенцов став його активним учасником.
 
А після початку анексії Криму Росією часто їздив у рідний Сімферополь, де намагався організувати мітинги «За єдину країну», а також постачав продукти та все необхідне для українських військових, які перебували на уже окупованому 
 
півострові. 10 травня 2014 року активіста затримали у Сімферополі службісти ФСБ Росії. 25 серпня 2015-го засудили за притягнутим за вуха звинуваченням у тероризмі до 20 років позбавлення волі з відбуванням покарання у колонії суворого режиму. Повернувся в Україну 7 вересня 2019-го у рамках обміну ув’язненими.
 
У 2018-му, взявши за основу п’єсу «Номери», режисер-постановник Тамара Трунова та художник-постановник Юрій Ларіонов, відомі своїми роботами як в Україні, так і за кордоном, створили в Києві однойменну театральну виставу. Того ж року було оголошено і про початок виробництва фільму.
 
Фільм «Номери» вперше покажуть у рамках спеціальних показів, які присвячені ювілею Берлінського міжнародного кінофестивалю. Нині ще можна придбати квитки на цей показ 18 лютого у рамках Berlinale. Опісля глядачі зможуть поставити питання Олегу Сенцову в рамках Q&A сесії.
 
Прем’єра фільму «Номери» в Україні запланована на осінь 2020 року. Стрічка — це копродукція України (435 Films) та Польщі (Apple Film Production) за підтримки Міністерства культури України та Польського інституту кіно. Бюджет — близько 16 млн гривень. 
 
Серед виконавців ролей — Олександр Ярема, Віктор Жданов, Денис Роднянський. Пластично-музичну стилістику стрічки створювали сербський композитор Мілош Єліч, який, зокрема, готував аранжування відомих пісень «Океану Ельзи», та українська хореограф-постановник Олена Шоптенко.