Читай, ти зможеш: в Україні створили перший шрифт для людей із дислексією

09.10.2019
У всьому світі на дислексію страждають близько 700 млн людей. Хоча визначити точну кількість складно через те, що у декого могли не діагностувати цей розлад, також дехто може приховувати свій діагноз.
Дислексія — це достатньо нове «захворювання», яке тільки у 2015 році отримало своє офіційне визначення. Згідно з ним, це стійка, вибіркова нездатність опанувати навик читання, незважаючи на достатній для цього рівень інтелектуального і, наприклад, мовного розвитку, відсутність порушень слуху і зору та наявність оптимальних умов для навчання. Люди з дислексією часто мають проблеми не тільки з читанням, а й із орфографією, математикою, а іноді й музикою. Існує кілька видів дислексії, серед яких — оптична. При ній порушується сприйняття літер, зокрема, плутаються Г-Т, Б-Ь та інші. Спеціальний шрифт може допомогти людині не плутати літери і читати книжку. 
Дослідники з Єльської медичної школи і університету Каліфорнія-Девіс представили дані, що пояснюють, чому цікаві і розумні люди мають проблеми з читанням. Вчені спостерігали групу з 445 школярів протягом 12 років, перевіряючи щороку їхні здатності до читання і вимірюючи інтелектуальний коефіцієнт (IQ). Вони шукали свідчення того, як може розвиватися роз’єднання між здатністю до читання і когнітивними здібностями людини. Було виявлено, що у звичайних читачів IQ і читання не тільки простежуються разом, а й впливають одне на одного. Однак у дітей із дислексією IQ і читання не взаємопов’язані. Це пояснює, чому дислексик може бути розумним, але при цьому погано читати. Звичайні люди знають, як зв’язати літери з конкретним звуком. «Все, що їм потрібно зробити, — це дивитися на букви, і все виходить автоматично, — пояснює доктор Саллі Шейвіц. — Це як дихання, ви не пояснюєте своїм легким, як вдихнути повітря. А при дислексії цей процес залишається ручним». Кожен раз, коли дислексик бачить якесь слово, це відбувається, ніби він ніколи не бачив його раніше. Люди з дислексією змушені читати повільно і повторюючись. 
Позбавитись дислексії зовсім вдається рідко. Наразі існує декілька спеціальних шрифтів для дислексиків — Dyslexie, Read Regular, Delicious, які полегшують читання та розповсюджуються безкоштовно. Оскільки діти з дислексією по­требують більше часу на виконання екзаменаційних та тестових завдань (шрифт, міжрядковий інтервал тощо). Зараз такі проблеми можна подолати, використовуючи електронні книжки, аудіопосібники та інші комп’ютерні засоби навчання.
В Україні останнім часом проблемі розладів читання приділяють багато уваги. До прикладу, нещодавно на­друкували першу книжку спеціально розробленим i випробуваним шрифтом Antidyslexia для дітей із дислексією. Вона називається «Арчі». 
Про це на своїй сторінці у «Фейсбуці» написала письменниця Катерина Єгорушкіна: «Кілька років тому я побачила фільм «Зірочки на землі» про хлопчика, який мав труднощі з навчанням: літери стрибали перед його очима, плуталися і ставали тривимірними. Фільм дуже світлий, раджу подивитися. Виявляється, від 10 до 20 відсотків людей мають труднощі з розпізнаванням візуальних символів. Тож я дуже тішуся, що літери моєї казки про екосвідомого песика Арчі тепер не стрибатимуть, а сприйматимуться легко». 
За даними «Читомо», український ілюстратор Олег Петренко-Заневський вперше в Україні розробив кириличний шрифт Inclusion UKR, пристосований для дітей і дорослих із дислексією. Для його створення автори опитали понад 70 дітей від 6 до 13 років із труднощами читання, що вчаться індивідуально або в інклюзивних класах. «Цей шрифт — для спеціальної потреби. Треба було зробити так, щоб, з одного боку, ця абетка була якимось візерунком, а з іншого — щоб букви максимально відрізнялися», — пояснив Петренко-Заневський.
Автори Inclusion UKR згодні надати шрифт для некомерційного використання безкоштовно всім бажаючим. Він також буде доступний для видавництв дитячої та освітньої літератури. Як відзначили координатори проєкту, планується також випуск електронної версії шрифту. Він був створений завдяки підтримки ГО «Соціальна синергія» і UNICEF України. Невдовзі ж новим шрифтом Inclusion UKR має вийти в друк трилогія для дітей від Надії Кушнір «Коли Онисько був малесенький», «Коли Онисько трішечки підріс» і «Коли Онисько ще трошечки підріс».
У 2010 році вчені з Мідлсекського університету (Велика Британія) провели експеримент, щоб підтвердити або спростувати зв’язок дислексії і рідкісних талантів. Тест зводився до аналізу візуального сприйняття і сприйняття тривимірного простору. В підсумку з’ясувалося, що дислексики успішніше запам’ятовують дрібні деталі зображень і краще відтворюють різнокольорові малюнки по пам’яті.
А до дислексиків, між іншим, відносять і таких відомих людей, як Агата Крісті, Волт Дісней, Річард Форд, Стів Джобс, Мерлін Монро, Альберт Ейнштейн, Томас Едісон.
До прикладу, Леонардо да Вінчі все життя мав великі проблеми з читанням, а особливо з письмом. До того ж він був шульгою і писав зліва направо. Вчені, що розбирали тексти генія, зізнавалися, що для того, щоб читати рукописи, доводилося використовувати дзеркало.