Чорнобильську зону відкрили для спорудження сонячних станцій

21.03.2018
Чорнобильську зону відкрили для спорудження сонячних станцій

Чорнобильська зона стає не лише колишньою територією атомної енергетики, а й нинішньою територією енергетики сонячної.

У Києві презентували технічну базу побудови парку наземних сонячних панелей у Чорнобильській зоні відчуження. Прогнозована потужність станції становить 1,2 гігавата.

Не витрачати, а заробляти

Зона відчуження повинна і може бути використана у промислових цілях, вважає міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак: «Відновлювальна енергетика на території Чорнобильської зони — хороша база для розвитку території, що тривалий час вважалася хронічною бюджетною дірою. Адже її утримання обходиться щороку Україні у мільйони гривень».
 
У проекті враховано особливості та рівень радіоактивного забруднення території, на якій запланували розмістити об’єкти сонячної енергетики, правила радіаційної безпеки під час проведення робіт, низку інших важливих показників.
 
Згідно з оприлюдненими результатами досліджень, для побудови парку сонячної енергетики в Чорнобильській зоні є чимало переваг.
 
Там досі збереглася вся необхідна транспортна та енергетична інфраструктура, величезні вільні території.
 
А обслуговування енергопарку не потребує залучення великої кількості людей.
 
Втілення подібного проекту обіцяє стати гарним ліфтом для нових екологічних технологій в Україні та символом продуктивних трансформацій нашої країни, відкриваючи зону відчуження для спорудження сонячних станцій.

Оптимізація через оренду

Тринадцять міжнародних інвесторів надіслали в Україну 39 подань на локалізацію «сонячних» проектів, бажаючи отримати дозволи на установку сонячних батарей біля зруйнованої Чорнобильської АЕС потужністю близько 2 гігаватів.
 
Усі вони зацікавилися орендою землі, прибутку від використання якої в іншій спосіб неможливе.
 
Через радіоактивні речовини, які забруднили ґрунт ще протягом багатьох століть ця територія не придатна для сільського та лісового господарства.
 
Натомість отримати прибуток можна від інвестицій в енергетику.

Інвестори зі своїм планом

Появою попереднього плану парку наземних сонячних панелей у Чорнобильській зоні відчуження можна завдячувати уряду Франції, який надав фінансову підтримку.
 
У грудні 2016 року Мінприроди та Державне агентство управління зоною відчуження (ДАЗВ) запропонували бізнесу подавати заявки на відведення земельних ділянок під розміщення об’єктів відновлювальної енергетики.
 
Загалом надійшло понад 60 заявок з Данії, США, Китаю, Німеччини, Франції, Білорусі, України.
 
Зважаючи на високу зацікавленість зарубіжних інвесторів, вирішили залучити до аналізу та розробки техніко-економічного обґрунтування проекту міжнародних експертів з альтернативної енергетики.
 
У червні минулого року французький уряд погодився підтримати фінансово реалізацію такого обґрунтування для будівництва сонячного парку в зоні відчуження.
 
Проект отримав підтримку на найвищому державному рівні, — під час зустрічі з Президентом України Петром Порошенком президент Французької Республіки Еманнуель Макрон висловив зацікавленість участю своєї країни у спільному проекті.
 
Позавчора, 19 березня, презентовано попереднє техніко-економічне обґрунтування розбудови парку наземних сонячних панелей у Чорнобильській зоні, розроблене світовим лідером у галузі відновлювальної енергетики (компанією Tractebel Engineering) за кошти французького уряду.
 
«Це гарний приклад успішної міжнародної співпраці та важливий крок до досягнення стратегічної мети — перетворення зони відчуження на територію змін та інновацій», — каже Остап Семерак.
 
Про пілотну сонячну електростанцію потужністю 1 МВт, запущену в зоні відчуження німецькими інвесторами, інформаційні агентства повідомили ще  наприкінці січня.
 
Нову електростанцію звели на відстані лише сотні метрів від нового «саркофага» — гігантського металевого купола, що герметизує зруйнований енергоблок під час Чорнобильської аварії 1986 року.
 
За словами голови українсько-німецької компанії Solar Chornobyl Євгена Варягіна, новозбудована сонячна електростанція може покрити потреби села середнього розміру або двох тисяч квартир.
 
Група витратила на будівництво 1 мільйон євро. У підсумку близько 3 тисяч 800 фотоелектричних панелей було розміщено на площі 1,6 гектара із запропонованих 2,5 тисячі гетара.
 
Кількість сонячного світла тут така сама, як і на півдні Німеччини, де вже працюють подібні станції. Тому очікується, що інвестиції компанії повернуться протягом семи років. 
 

ДО РЕЧІ

У китайському місті Сіань днями запрацювала найбільша у світі установка для очищення від смогу на сонячній енергії.
 
Очищувач щодня фільтрує від 5 до 8 мільйонів кубічних метрів повітря. Установка працює у пасивному режимі: скляна поверхня вловлює сонячне світло та нагріває повітря, яке по системі трубок піднімається у головну трубу висотою 18 метрів.
 
Там забруднене повітря проходить крізь фільтри, і викидається в атмосферу вже очищеним.
 
Згідно з даними датчиків забруднення, концентрація твердих частинок у повітрі зменшується на 19 відсотків.
 
Будівництво найбільшого у світі очищувача загальною площею 10 квадратних кілометрів обійшлося бюджету Піднебесної у 2 мільйони доларів.
 
Однак екологи вже висловили претензіі до роботи очисної станції. По-перше, немає даних, чи очищає антисмогова установка від двоокису сірки — однієї з найнебезпечніших речовин-забруднювачів повітря.
 
По-друге, для ефективного очищення потрібно побудувати поруч принаймні ще кілька десятків таких установок, а через чималу площу комплексу, це проблематично.