Сергій Жадан презентував свій благодійний фонд: Не можна забувати, що ми воюємо

01.02.2017
Сергій Жадан презентував свій благодійний фонд: Не можна забувати, що ми воюємо

Сергій Жадан. (Фото з мережі «Фейсбук».)

«Нашу волонтерську діяльність ми провадимо вже третій рік: їздимо на Схід із різними проектами, ініціативами.
 
Ось уже півтора року зосередилися на роботі й допомозі в гуманітарній сфері — це передусім освіта, культура, медична галузь.
 
Останнім часом більше співпрацюємо зі Станицею Луганською, але їздимо й в інші населені пункти, що містяться у прифронтовій зоні.
 
Протягом цього часу ми відвезли кілька тонн книжок, підтримали десятки садочків, шкіл, інтернатів, бібліотек, лікарень. Різні були ініціативи — концерти, фестивалі, просто поїздки», — так розпочав прес-конференцію, присвячену відкриттю власного благодійного фонду, письменник Сергій Жадан.
 
Зроблено вже багато, але попереду роботи не менше, тож щоб вона була системнішою, масовішою, він і вирішив створити цей фонд — разом зі своєю командою друзів-однодумців.
 
«Тому ми вирішили зареєструватися, перевести нашу діяльність в офіційне річище, в офіційний статус, хоча насправді й далі робитимемо те, що робили до сьогодні», — зауважив Жадан.
 
Один із напрямків роботи Благодійного фонду Сергія Жадана — це допомога дітям.
 
За словами волонтера, співзасновника Фонду Олега Абрамичева, тепер зосередяться більше на освітній програмі.
 
Бо книжок, іграшок, спортивного інвентаря привезли вже досить, тож тепер працюватимуть над підвищенням освітнього рівня дітей. 
 
На прес-конференції зібралися друзі Сергія Жадана і давні напарники по волонтерських поїздках: вокаліст гурту Kozak System Іван Леньо, співачка Анжеліка Рудницька, волонтер Олег Абрамичев. 
 
За словами Анжеліки Рудницької, вони роблять усе можливе, щоб люди на сході не відчували себе неукраїнцями: «Ми сходозалежні люди — ти не можеш туди не їхати, бо відчуваєш свою відповідальність за країну».
 
Співачка і волонтерка каже, що столиця швидко перетворилася на місто гламуру з червоними доріжками: «Коли вмикаю телевізор, то виникає відчуття, що це паралельна реальність, телевізор живе своїм життям, і це життя практично ніяк не перетинається з тим, що відбувається насправді».
 
Рудницька пропонує міняти журналістський дискурс зі зради на перемогу та спільно шукати дороги до успіху країни — все велике починається з маленьких кроків. 
 
«Заснування власного фонду — це знакова подія в житті того, хто це зробив. Це свідчить про те, що людині довіряють. І це найдорожче, як гідність, вміння тримати слово чи адекватність. Сергій як людина, яку знаю давно, за яким спостерігаю і якому допомагаю як можу, довів, що гідний мати свій власний фонд», — сказав Іван Леньо.
 
Музикант каже: треба знати тих людей, хто робить добрі справи, бо саме про них зазвичай мало говорять, чомусь більше про тих, що чинять недобрі. 
 
Поки що про всю діяльність Благодійного фонду Сергія Жадана, так само як і необхідні реквізити, можна дізнатися на сторінці у «Фейсбуці», далі має з’явитися і сайт, тож кожен, хто хоче долучитися, всю потрібну інформацію може знайти в соцмережі.
 
Там незабаром з’явиться і програма на найближчі місяці. Наразі анонсовано дві події: 9 лютого у Києві відбудеться презентація аудіокнижки Сергія Жадана «Тамплієри», а 17 лютого в Харкові відбудеться благодійний рок-концерт.
 
Ідея видати аудіокнижку з’явилася торік. Це буде не просто фонограма з голосами, а справжня аудіовистава. І в цьо­му немає жодних сумнівів, зважаючи на те, хто долучився до її створення: Тарас Чубай, Іван Леньо, Олексій Горбунов, Сашко Положинський, Фоззі, Сергій Михалок, Остап Ступка, Ірена Карпа, Каша Сальцова, Анжеліка Рудницька та ін.
 
Усі кошти з продажу дисків, а також із продажу квитків на саму презентацію буде перераховано дітям загиблих військових.
 
Щодо благодійного концерту 17 лютого, то для гурту «Жадан і Собаки» такі виступи вже звичні. Ще торік зрозуміли, що кожен другий концерт — благодійний, тож на половині з усіх виступів вони нічого не заробляють. Водночас завжди звітують, на що віддали гроші.
 
Жадан каже: «Ми публічні, про кожен крок заявляємо. Можливо, у когось з’являється думка, що ми на цьо­му піаримося. Але ми робимо це свідомо, бо не можна забувати, що ми воюємо. Ми тут сидимо, а десь там триває обстріл. Тому ми й звітуємо про кожну отриману й витрачену копійку, про кожну зустріч, акцію, щоб люди розуміли, що все відбувається в цей час». 
 
За словами Сергія Жадана, Фонд створювали не лише на час, поки триває війна, це проект на перспективу, і він має сприяти тому, щоб завжди схід України був невід’ємною частиною єдиного українського політично-культурного простору.