Руханки КММ: волонтери, переселенці й молоді мами роблять життя кращим

13.12.2016
Руханки КММ: волонтери, переселенці й молоді мами роблять життя кращим

Щасливі батьки і діти. (Фото з власного архіву.)

Ще похмурої осінньої днини наприкінці листопада одне з приміщень гуртожитку педагогічного університету забарвилося яскравими кульками, задзвеніло дитячими голосами та засяяло від посмішок, відкриваючи двері для Клубу молодих мам, заснованого в рамках проекту «Варта. Простір щирого спілкування». Потурбувалися про його відкриття Жіноча сотня міста Кривий Ріг та волонтерський центр КДПІ «Турбота» за підтримки Німецького фонду GIZ.
 
Взагалі Жіноча сотня при підтримці УВКБ ООН рік тому започаткувала вільний простір для молоді: внутрішньо переміщених осіб та місцевих студентів. «Але майже відразу стало зрозуміло, що молодь — це не тільки студенти та підлітки. Виникла ідея охопити турботою молодих матусь та їхню малечу, — розповідає Олена Титова, голова ГО «Жіноча сотня м. Кривий Ріг». — Спершу для занять Клубу молодих мам на «Ватрі» виділили певні години в розкладі, а згодом, коли відвідувачів стало більше, постало питання розширення простору. На допомогу прийшли наші партнери по співпраці — Криворізький державний педагогічний інститут, який надав приміщення та допоміг із ремонтом, та Німецький фонд GIZ, за фінансової підтримки якого було закуплено матеріали для ремонту, меблі, іграшки, роздатковий матеріал та матеріал для творчості». 
 
Відкриття влаштували винятково для учасників клубу, тобто для дітей та батьків. Свято мильних бульбашок, де випробували як помічників супергероїв кожну присутню дитинку, нікого не залишило байдужим. Чарівна господиня Клубу молодих мам Анечка Тягла провела заняття з розвиваючих ігр. Батьки із задоволенням допомагали діткам в усьому: пізнавати себе, рухатись, висловлюватись. Навіть маленький Ярослав, якому нещодавно виповнився лише рік, активно плескав у долоньки. А після свята, звісно, всі ласували смаколиками.
 
Відтепер молоді матусі разом із дітками можуть відвідати клуб двічі на тиждень. Одночасно в групі можуть займатись 5-7 дітей із батьками. Усі заняття безплатні. Проводить їх Анна Тягла — педагог та молода матуся з досвідом. 
 
«Це вже традиція, неймовірна радість, коли говорю своїй Наталці, що ми їдемо до Ані, ділиться враженнями Лариса Петрівна, бабуся дівчинки з клубу. — Навіть мотивую її відвідуванням клубу. А раніше у нас дівчинка була дуже сором’язлива, слова не витягнеш».
 
За освітою вчитель, за покликом серця волонтер, Анна Тягла знаходить до кожної дитини свій ключик. Дехто з діток був спочатку дуже замкнений у собі — не відпускали від себе батьків, не хотіли повторювати, виконувати завдання, але тепер цих проблем зовсім немає. Адже в комфортних умовах усі діти починають працювати, відкриватися, розвиватися.
 
«Уляна з Макіївки ще досі згадує свій дім, інші дітки пам’ятають менше. Їм зараз по 4-5 років, коли приїхали до Кривого Рогу, були зовсім маленькі, — розповідає Анна Тягла. — Якщо є любов, увага з боку батьків, то всі негаразди забуваються. А от є батьки, яким не до дітей, вони переживають кризу, через втрату дому, родини… для них змінилося багато чого. І за своїми бідами вони перестали помічати власних дітей. І тоді ми говоримо, що цей клуб дійсно потрібен і батькам. Тут вони познайомляться, заведуть нових друзів, знайдуть нове спілкування. Більше того, виявляється, батькам теж треба вчитися гратися з дітьми. Вони часто не знають, як це робити».
 
У своїй роботі Анна застосовує всі можливі методики для раннього розвитку дитини. Це і руханки, вправи на розвиток дрібної моторики, вправи на розвиток логіки, критичного мислення тощо. У майбутньому планують запрошувати педіатрів, психологів, інших спеціалістів, щоб допомагати діткам і батькам рости та вчитися. У новому приміщенні заняття урізноманітняться, окремо займатимуться дітки, а окремо і для мам-тат-бабусь знайдеться цікавинка.