Друге життя «майки»: у Києві можна здавати пакети у ста пунктах прийому вторсировини

09.11.2016
Друге життя «майки»: у Києві можна здавати пакети у ста пунктах прийому вторсировини

Ось уже більше тижня, як у Києві в пунктах прийому вторсировини приймають не тільки склотару, макулатуру чи кольорові метали, а й поліетиленові пакети.
 
Нагадаємо, ініціатива належить підприємству «Київміськвторресурси», яке з 1 листопада у ста своїх спеціалізованих пунктах прийому купує цей пластиковий непотріб за ціною 1 гривня 50 копійок за один кілограм.
 
Поліетиленові пакети, які в широкий вжиток українців потрапили всього років 15-20 тому, завдають величезної шкоди довкіллю.
 
І якщо ми не схаменемося й не навчимося його, по-перше, використовувати в разі крайньої потреби, а, по-друге, збирати й переробляти, то через якихось десять років Україна просто потоне в цьому поліетиленовому смітті. 
 
Кульки-«майки» і пакети давно ввійшли в наше життя як звичні предмети побуту. Увійшли настільки, що мало хто задумується, звідки вони беруться й куди зникають після використання.
 
Зазвичай похід до супермаркету завершується значним поповненням домашньої колекції пластикових пакетів різного розміру, більшість із яких цієї ж миті або зовсім скоро вирушить на звалище.
 
Пам’ятайте, що пластиковий пакет — це не лише сумка, у якій ви несете харчі додому, а й багато маленьких одноразових вакуумних упаковок, обгорток тощо.
 
Тепер же цей непотріб можна продавати. Звісно, зарано розраховувати, що такий «бізнес» ураз зацікавить українців і вже завтра зможемо побачити черги біля пунктів прийому вторсировини.
 
Адже щоб зібрати кілограм поліетиленових пакетів, потрібно щільно напхати ним півмішка.
 
Скептики скажуть: ну і де це «добро» зберігати в квартирі та ще й заради такого смішного заробітку? А його й необов’язково зберігати — просто зберіть невелику партію торбинок і не викидайте у сміттєвий контейнер, а залиште біля нього — тут його підбере двірник чи безхатько.
 
Також можете зменшити обсяг ужитку пластикових пакетів, використовуючи їх повторно та надаючи перевагу сумкам із натуральних матеріалів (так званим «еко-сумкам»). Це і буде вашим внеском у завтрашній екологічно чистий день. 
 
Варто наголосити, що справа пішла б значно краще, якби ініціативу підтримала Київрада й зобов’язала супермаркети й навіть невеликі магазинчики встановити контейнери для збору пакетів. Бо саме звідси те поліетиленове сміття «виходить у люди».
 
Погляньте, як пішла справа з пластиковими кришечками, які збирають на протези пораненим бійцям.
 
А все тому, що ініціативу підтримали школи, садочки, держустанови, магазини і влаштували свої пункти збору, плюс в акції благородна доброчинна мета — допомога пораненим. В аналогічний спосіб можна й проблему пакетів вирішити. 
 
А ось і приклад для наслідування: в усіх центрах зайнятості Києва і Київської області стартує пілотний проект зi збору макулатури, пластику і лампочок.
 
«Реформа служби зайнятості — це не тільки поліпшення послуг і виведення їх в онлайн. А й зміна світогляду. Ми приєднались до нового громадського руху за збереження екології. Щоденно в центрах зайнятості досить великий потік клієнтів. Усе сміття, пластик, лампочки будуть сортуватись для вторинної переробки. Пілот почнеться в Києві та області. Далі плануємо поширити досвід на всю країну», — заявив заступник голови Держ­служби зайнятості Сергій Кравченко. 
 
Екологи звертають увагу на те, що сміттєзвалища в Україні переповнені, і, в основному, за рахунок відходів поліетилену.
 
Але як свідчить досвід країн, де вже давно напрацьований досвід переробки сміття (зокрема Швеція переробляє 99% відходів), проблема забруднення довкілля і сміттєзвалищ може бути вирішена. 
 
Зважаючи на те, що пакети розкладаються дуже тривалий час і надзвичайно шкодять навколишньому середовищу, їх переробка позитивно вплине на екологічну ситуацію в Україні.
 
Звичайно, за умови, що почин «Київміськвторресурсів» підтримають підприємства, які займаються аналогічними видами діяльності в інших містах країни.
 
Столиця подала приклад, і це добре. Головне тепер, щоб і люди розуміли — краса і чистота довколишнього світу — в руках кожного з нас.