Глиняне ноу-хау

22.06.2016
Глиняне ноу-хау

Холодильнику з індійської глини передували «холодні хати» з глини української.

Індійський винахідник Мансукхбхай Праджапаті (Mansukhbhai Prajapati) винайшов холодильник, який допомагає людям у країнах зі спекотним кліматом зберігати їжу свіжою без використання електроенергії. Його холодильник MittiCool розрахований не тільки на мешканців глухих поселень, які живуть без електрики, — він користується величезною популярністю й у цінителів екологічного способу життя. Ті, хто вже придбав та скористався новинкою MittiCool, стверджують, що їжа з глиняного холодильника набагато смачніша, ніж зі звичайного. 
Конструкція винаходу, як повідомляє сайт прихильників екологічної індустріалізації Ecotown, зрозуміла і практична: шафка з двома поличками і розташованим угорі резервуаром для води. Принцип роботи простий, як усе геніальне: волога з резервуара поступово просочується в пори глини і, випаровуючись, охолоджує вміст холодильника. Завдяки використанню природних процесів температура у глиняному холодильнику тримається приблизно на рівні 8 градусів за Цельсієм. Це дозволяє зберігати свіжість фруктів і овочів протягом тижня, а молока — протягом трьох діб.