Наріжний камінь «аграрної долини»

22.06.2016
Наріжний камінь «аграрної долини»

Михайло Згуровський та Андрій Гордійчук підписують угоду про співпрацю НТУУ «КПІ» та холдингу «НТІ». (Фото з сайта spark.kpi.ua.)

Холдинг Human Transparency Innovations (HTI) за ініціативи фундації «Аграрна наддержава» уклав договір про партнерство з Національним технічним університетом України «Київський політехнічний інститут» (НТУУ «КПІ») та науковим парком «Київська політехніка».

«Аграрна» не тотожна «сировинній»

Підписана 16 червня угода відкриває можливості для спільних дослі­джень НТУУ «КПІ» та холдингу «НТІ» у найбільш високотехнологічних галузях аграрного бізнесу. Наразі це високоточне позиціонування для сільськогосподарського виробництва, моніторинг стану полів у реальному часі, автоматичне розрізнення культурних рослин та бур’янів, біоінженерія, робототехніка в сільському господарстві, ультразвукові технології в аграрній сфері, а також оцінка якості продуктів сільськогосподарського виробництва. Дослідною базою для роботи над відповідними проектами стануть науково-дослідні центри, лабораторії та конструкторські бюро НТУУ «КПІ». Для роботи за їхньою тематикою залучатимуться науковці, аспіранти і студенти, які мають відповідну кваліфікацію, бажання та ідеї. 
 
Фундація «Аграрна наддержава» долучилася до співпраці з науковцями КПІ у рамках програми підтримки вітчизняних інновацій та науки. В сфері агротехнологій така співпраця є особливо важливою, оскільки, за оцінками науковців, які провели форсайт економіки України на середньострокових (до 2020 року) і довгострокових (до 2030 року) часових горизонтах, аграрний сектор є одним із головних кластерів вітчизняної економіки, які можуть стати локомотивами її відродження та подальшого високотехнологічного розвитку.
 
Асоціація «НТІ» разом з НТУУ «КПІ» має намір налагодити роботу над ефективним вирішенням актуальних проблем бізнесу і забезпеченням технологічного лідерства українських компаній на світовому ринку. А укладені 16 червня договори розширюють можливості спільної роботи науковців і практиків над розв’язанням проблем у найперспективніших і найбільш технологічних сферах аграрного бізнесу і, в кінцевому підсумку, реалізації аграрного потенціалу України.
 
Засновник фундації «Аграрна наддержава» Андрій Гордійчук переконаний, що коли ми навчимося використовувати кожен квадратний метр землі настільки ж ефективно, як це робиться в розвинутих країнах, український ВВП стане в десятки разів вищим. Але реалізувати такі можливості можна лише через розвиток інноваційних технологій в аграрному секторі. За його словами, наразі поняття «аграрна держава» сприймається як «країна третього світу». Аби зруйнувати цей міф, з’явилася фундація, яка підтримує впровадження інновацій в АПК.

Наука повинна стати практичнішою

Окрім угод загального характеру, у яких визначаються основні принципи і напрями співпраці партнерів, підписано також договори про співробітництво між Науковим парком та компаніями LiveAG, A3Tech та Дельта-Інжиніринг. У підписанні взяли участь ректор НТУУ «КПІ» академік НАН України Михайло Згуровський, засновник фундації «Аграрна наддержава», уповноважений холдингу «HTI» Андрій Гордійчук, генеральний директор Наукового парку «Київська політехніка» Володимир Гнат і керівники підприємств, які входять до складу холдингу. «Співпраця НТУУ «КПІ» з групою компаній «НТІ» дозволить поєднати науковий потенціал найбільшого технічного вишу України та бізнес-можливості одного з лідерів аграрного ринку на шляху до створення аграрного сектору України нової якості», — заявив ректор НТУУ «КПІ» академік НАН України Михайло Згуровський. За його словами, залучення до співпраці провідних фахівців університету дасть можливість провести апробацію та вивести на світовий ринок провідні розробки наукових шкіл КПІ. У свою чергу, аграрії отримають допомогу вчених у розв’язанні фундаментальних проблем щодо створення інноваційних продуктів для ведення аграрного бізнесу.
 
«НТІ» — холдинг, що об’єднує компанії з різних галузей економіки з метою розвитку інноваційних технологій та рішень для підвищення ефективності сільського господарства в Україні. До його складу входять компанії A3Tech (спеціалізується на створенні інноваційної сільгосптехніки), Live AG (створює програмні рішення управління аграрними компаніями та виробництвом у режимі реального часу), Genetic Plant Cells (займається дослідженнями та розробками високих технологій у рослинництві) та інші.
 
Андрій Гордійчук, засновник агропромислової корпорації «Сварог Вест Груп», де інновації, інвестиції та інтенсивність були презентовані як три «і» фірмового стилю управління. За словами Гордійчука, минулий рік був непростим для аграріїв України, тому інвестиційні плани компанії у 2016 році значно скоротилися. Але це не стосується інвестицій у науково-технічні розробки: «Тут, навпаки, процес запущений, концентруємо увагу на створенні «розумного» сільського господарства. Такі рішення можна буде мультиплікувати для будь-якої форми господарювання в агросекторі в Україні. Чим глибше ми в інновацію занурюємося, тим більше бачимо можливості та універсальності для використання в цілому для економіки. «Загалом тільки інвестиції в інноваційні проекти «Сварога», зі слів керівника компанії, у 2016 році розраховані на 3,5 млн. доларів. Спільно з партнерами у проект A3Tech інвестиції складатимуть близько 1,5 млн. доларів. У проект Smart Farming (LifeAG) планують цьогоріч вкласти до 2 млн. доларів, а загалом протягом наступних трьох років — 5 млн. У розробки в рослинництві (GENETIC PLANT CELLS) «Сварог» вкладе цього року близько 500 тисяч доларів.