Не шкодуючи фарб

20.11.2015

Одеські радикали знову вийшли на стежку війни проти так званих куликовців — яскравої компанії, яка складається з родичів жертв 2 травня, а також активних антимайданівців та українофобів. Після кількох місяців умовної тиші нещодавно вночі активісти одеського «Автомайдану» вкотре змінили напис на паркані біля Будинку профспілок.

Конфронтація між представниками обох сторін на Куликовому полі відбувається постійно, періодично загострюючись. Наприклад, у квітні цього року представники «Автомайдану» розфарбували паркан у кольори українського прапора, чим дуже обурили «куликовців». Також неодноразово невідомі прибирали саморобний меморіал із квітів та фотографій загиблих, чим також викликали нові хвилі протистоянь.

«Куликовці» обрали зручний момент і зафарбували паркан у скорботний чорний до запланованої акції пам’яті, яка перетворилася на перепалку з патріотичними силами міста. У відповідь «Автомайдан» додав трохи червоного кольору, утворивши революційний прапор ОУН, яким досі лякають людей у східних регіонах. Ідейні противники, звісно, не змусили на себе чекати і додали напис: «Під цим прапором убивали одеситів». Відповідь від патріотичних сил надійшла наступної ночі, поверх старого тексту з’явився новий — «Україна понад усе». При тому що бiля згорілої будівлі постійно чергують міліцейські патрулі, їм досі не вдалося навести лад і запобігти подібним діям.

«Наші походи на Куликове поле — відповідь на збори «Антимайдану», ми йдемо туди лише тоді, коли з їхнього боку відбуваються провокації, такі, як широко розрекламована фотовиставка «Одеська Хатинь». Ми попереджаємо про такі акції правоохоронців. Нещодавно відвернули запланований прорив у Будинок профспілок. Ми не маємо на меті здійснювати тиск і ображати родичів загиблих. Але там є люди, які не мають жодного стосунку до родичів», — переконує Арсен Григорян, постійний і активний учасник протистоянь на КП.

Представники координаційної ради Майдану, до якої входять помірковані активісти, вважають нинішніх «куликовців» політичним продовженням їхнiх попередників і не схвалюють як міфологізацію трагедії, так і псевдопатріотичні виступи радикалів. «Я не підтримую будь-які акції на КП ні з одного, ні з іншого боку. Бо вони інспіровані третьою стороною, щоб дестабілізувати обстановку в місті, — вважає член «Групи 2 травня» Володимир Саркісян. — Не йдеться про те, що обидві сторони проплачені — хтось провокує, а хтось змушений відповідати. Акції, які продовжуються і посилюються, — свідчення повної управлінської імпотенції обласної влади. У травні один яскравий лідер обіцяв, що за місяць він переведе в Будинок профспілок Штаб ВМС України, цього досі не сталося. Наразі він займається політикою, а не областю і безпекою громади».