Моя прекрасна няня

02.10.2015

Схоже, скоро стіни Верховної Ради наповняться дитячим сміхом і галасом — прислухавшись до наполегливого звернення жінок-депутатів, парламентарії взяли курс на повну відкритість і вирішили облаштувати дитячу кімнату, пожертвувавши для неї приміщенням, де ще недавно була кав’ярня.

«Український парламент має бути сучасним, відкритим та прозорим», — наголосив Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман і повідомив, що кімната для дітлахів почне приймати своїх маленьких гостей із 26 жовтня і буде розрахована на 10—15 дітей. «Тут будь-які відвідувачі Верховної Ради України, а також депутати і працівники парламенту зможуть при необхідності залишити свою дитинку з фаховим працівником зі спеціальною освітою на дві години, аби батьки мали змогу вирішити свої питання», — зазначив Гройсман. За Голови ВР цей досвід для України не перший — у Вінницькій міській раді такі кімнати працюють уже багато років у кожній адміністративній будівлі, і користуються попитом. До речі, кімната буде облаштована відеокамерами, і батьки через телефони зможуть спостерігати за своїми дітлахами. «У моєму розумінні немає дітей своїх і чужих, немає дітей депутатських і не депутатських. Зробимо першу кімнату. Якщо побачимо потребу, будемо робити більше», — підсумував Гройсман.

Те, що ВР скоро прийме у свої стіни найменших українців, неабияк обрадувало жінок-депутатів, адже тепер вони зможуть не розриватись між роботою і дитиною, а успішно це поєднувати. «Діти є благословінням, а не тягарем, і для забезпечення балансу між їх вихованням та роботою треба не так уже й багато — для початку, створити умови, де батьки і діти зможуть проводити час разом протягом робочого дня, де мами, які годують немовлят своїм молоком, зможуть це робити без обов’язкового відлучення діточок», — прокоментувала депутат від «Самопомочі» Вікторія Войціцька. За її словами, такі позитивні зміни лише благотворно вплинуть на роботу парламентаріїв. «Мене персонально дуже тішать такі зміни, бо на прикладі найвищого законодавчого органу ми маємо закласти фундамент нової філософії відношення до батьківства та місця дітей у нашому житті», — впевнена депутатка.

Якщо в режимному об’єкті — Верховній Раді — облаштують дитячу кімнату або й кілька, то в інших державних органах, у приватному секторі чи на підприємствах зробити це буде значно легше, але при тому — необхідно, переконана Вікторія Войціцька.