Мільйон підписів за мир

28.08.2015
Мільйон підписів за мир

Українці втомилися від війни. Втомилися від постійних зведень про все нові й нові смерті як військовослужбовців, так і мирного населення. Втомилися від постійних «зрад» та «перемог». Вони хочуть одного — миру і спокійного життя без жахів війни. На жаль, влада в питанні припинення війни керується своїми поточними політичними інтересами, а не волею більшості населення України. Для того щоб продемонструвати керівництву держави, що вся країна, як на сході, так і на заході, хоче миру, Опозиційний блок розпочав всеукраїнську акцію «За мир і розвиток».

 

Уже другий рік поспіль Україна відзначає День своєї Незалежності в умовах повноцінної війни на сході, яку керівництво країни називає антитерористичною операцією. Саме ця війна відкинула розвиток нашої країни на десятиліття в минуле. Вона знищила значну частину промисловості Донбасу. Але трагедія війни і в тому, що вона забрала життя майже десяти тисяч людей — як мирного населення, так і солдатiв. Ще кілька десятків тисяч отримали поранення та зазнали каліцтв. Не кажучи вже про півтора мільйона осіб, які вимушені були покинути свої домівки, рятуючись від війни.

Соціологи свідчать — більшість українців вважає війну на Донбасі головною проблемою і загрозою для країни. Влада повинна докласти всіх зусиль, аби припинити цю війну. Власне, тому Опозиційний блок на 24-ту річницю Незалежності розпочав акцію «За Мир і Розвиток». Головна її мета — збір підписів за припинення війни, встановлення миру і за ефективний економічний розвиток нашої країни.

Під час старту акції в Києві голова парламентської фракції Опозиційного блоку Юрій Бойко наголосив: «Наша політична сила, як і вся країна, хоче миру. Якщо приїхати у будь-яку частину країни  і спитати, що хочуть люди, то вони скажуть, що перш за все вони хочуть примирення у воєнному конфлікті, завершення трагедій. Кожен день війни відкидає нас назад, а наша країна повинна рухатись уперед, розвиватись, будувати міста, дороги і бути щасливою».

Народний депутат підкреслив, що ця акція є громадською, а не політичною, тому сказати своє  «ні» війні та корупції, відстояти своє право на мир та розвиток зможуть усі, кому не байдужа доля України. «Ми покажемо владі, що справді мільйони людей хочуть миру, бо вони покажуть це своїми підписами. Ми вважаємо, що влада повинна прислухатись до цього і завершити воєнний конфлікт», — зазначив Юрій Бойко.

Символом руху «За мир і  розвиток» стала звичайна прищепка, яку активісти назвали «мирка» — від слова «мир». Вона символізує мирне життя без війни. Кожен, хто прагне мирного неба над Україною, може прикріпити на одяг будь-яку прищепку i таким чином долучитися до цього громадського руху.

Ініціатори акції переконані, що кожен підпис за мир в Україні — це крок до припинення кровопролиття і сигнал для влади про те, що вона рухається неправильним шляхом. «Без миру неможлива ані модернізація економіки, ані соціальної сфери, ані освіти, ані охорони здоров’я. Ми зберемо мільйон підписів, щоб показати уряду: нам потрібен мир! Кожен поставлений підпис — це ще один крок до миру. Мільйон підписів — мільйон кроків. Це шлях, який ми пройдемо разом», — висловив переконання Юрій Бойко.

У межах акції «За мир і розвиток» Опозиційний блок також почав збір пропозицій від усіх, хто готовий діяти і у кого є конкретне бачення розвитку свого міста чи області. З цією метою запрацювала телефонна «гаряча лінія», де громадяни можуть залишити свої пропозиції щодо того, як змінити життя на краще, відновити економіку та розвивати промисловість. Всі пропозиції буде розглянуто, узагальнено, і вони ляжуть в основу конкретних планів та дій у кожному регіонi, де Опозиційний блок, буде відстоювати позиції своїх виборців у місцевих радах.

Акцію вже активно підтримують у багатьох регіонах України, зокрема в Дніпропетровську, Одесі, Маріуполі, Житомирі, Чернігові, на Сумщині та в Києві. Щодня до руху «За мир і розвиток» приєднуються все нові міста та сотні українців.

Незважаючи на мирний характер акції, з моменту її початку вже відбулася низка нападів на активістів, які збирали підписи за мир. Тільки в Одесі невідомими у камуфляжі скоєно чотири напади на намети Опозиційного блоку. Агресивно налаштовані молодики нищили намети та погрожували активістам фізичною розправою.

Проблеми у активістів, що заявили про прагнення миру, виникли і в Шостці та Житомирі. Люди, які представлялися «Правим сектором», погрожували учасникам акції та вимагали негайно згорнути намети. Окрім того, у Житомирі активісти фіксують телефонні дзвінки з погрозами.

«Напади на агітаційні намети Опозиційного блоку відбуваються при повному потуранні влади. У мене навіть така підозра, що ці дії санкціоновано владою. Тому що вони бачать, що Опозиційний блок сьогодні нарощує свій рейтинг», — заявив народний депутат Сергій Ларін.

За його словами, Опозиційний блок буде продовжувати вимагати від влади домогтися миру в Україні будь-яким шляхом. «Нас не залякати, ми будемо продовжувати збір підписів у межах акції «За мир і розвиток». А влада, у свою чергу, повинна зробити все можливе, щоб у країні відновився мир», — підкреслив народний депутат.